Larm inkom till polisen vid 11-tiden.

– Vi fick samtal om att en person är skjuten i centrala Sollentuna. Det är en man skadad och vi har inlett en förundersökning om försök till mord, säger polisens presstalesperson Anders Bryngelsson.

Köpcentrumet utrymdes i samband med skottlossningen.

Köpcentrumet utrymdes i samband med skottlossningen.

Johannes Äng

Den skadade mannen har förts till sjukhus. Skadeläget är oklart.

Polisen har inte kunnat gripa någon misstänkt.

Vittnet: ”Alla började springa”

Det står flera polisbilar utanför byggnaden och personer har tagit sig till biblioteket som ligger mittemot centrum.

– Jag stod i kassan i vår butik när jag hörde två skott och en kvinna som skrek. Alla började springa. Jag var jätterädd, säger en kvinna som vill vara anonym till Mitt i.

En man som stod inne på ett lager berättar att han kom ut efter att skotten avlossats.

– Vakter var där snabbt, på bara en minut, och polisen kom också efter bara några minuter. De utrymde centrum direkt, säger mannen.

Vid 12.30-tiden pågår polisinsatsen i och utanför gallerian för fullt.

– Vi har gjort stora avspärrningar och håller förhör med vittnen, säger Anders Bryngelsson.

Kyrkan på plats

Kommunledningen sitter i möten under dagen och har även en dialog med polisen, berättar kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M).

– Det är bedrövligt att sådant här kan inträffa mitt på dagen bland en massa människor i ett välbesökt centrum. Jag förstår att många är oroliga och vi har rullat ut våra Posom-resurser som finns som stöd både utanför centrum och inne i kommunhuset, säger han.

Även justitieministern Gunnar Strömmer (M) berättar att han har "tagit del av de allvarliga uppgifterna".

– Justitiedepartementet står i kontakt med Polismyndigheten och följer händelseutvecklingen. Den senaste veckans skjutningar i Kungsbacka, Malmö och nu Sollentuna bekräftar att vi inte får slå av på takten i kampen mot det grova våldet, säger han.

Utanför entrén vid kommunhuset, Turebergs torg, stod folk från butiker i gula västar och förklarade för nytillkomna att centrum är avspärrat.

Där fanns också folk från kommunens Posom-grupp. Bland annat Per Öijerstedt, präst i Turebergskyrkan som ligger precis intill.

Per Öijerstedt, närmast kameran.

Per Öijerstedt, närmast kameran.

Johannes Äng

– Nu är det ganska lugnt här. De flesta är lugna, även om de som var med när det hände är traumatiserade. Vi har slussat en del till kyrkans fik som är öppet, där finns lunch också, säger per Öijerstedt.

En del som kom till centrum visste inte vad som hade hänt, då fick Per Öijerstedt berätta att det varit skottlossning.

– Den vanligaste reaktionen är "åh, nej inte här också". Och jag förstår det. Det känns att det kommer nära, säger han.

Turebergskyrkan håller öppen hela dagen med anledning av skjutningen, med präster och diakon på plats.

Öppen igen

Vid 14-tiden hade gallerian öppnats igen och strax före klockan 16 hävdes även avspärrningarna vid brottsplatsen.

– Ingen är gripen ännu. Vi förhör vittnen och tittar på filmer från de kameror som finns i centrum, säger polisens presstalesperson Anders Bryngelsson.

Centrumchefen Annelie Svensson har haft en hektisk dag efter skottlossningen, med fokus på att kunder och alla anställda i butikerna ska känna sig trygga och må så bra som möjligt.

– En fruktansvärt sorglig händelse. Det ska inte behöva hända, det här ska vara en mötesplats och en arbetsplats som är trygg för alla. De kommande dagarna kommer vi att utöka bevakningen, och även ha större polisiär närvaro. Det är främst trygghetsskapande, för det finns ingen hotbild mot centrum. Polisen har varit tydliga med att det som hände var ett dåd riktat mot en enskild individ, säger hon.