Andelen studenter som väljer att studera i hemlänet har sjunkit under det senaste decenniet, rapporterar Newsworthy.

Höstterminen 2023 valde 45 procent av de 5 795 nya studenterna från Stockholms stad att påbörja sina studier vid ett lärosäte utanför hemlänet. I hela Stockholms län var motsvarande siffra 48 procent.

Denna trend bekräftas av en studie från Region Stockholm som genomfördes 2022 och som undersökte flyttmönstren i länet.

Studien visar att studier har blivit en allt vanligare anledning till att unga lämnar Stockholm. År 2006 uppgav hälften av de utflyttade i åldersgruppen 18 till 24 år att studier låg bakom deras flytt, en siffra som hade ökat till åtta av tio år 2022.

"Avgörande"

Johanna Barane, enhetschef på Region Stockholms regionledningskontor, ser ingen direkt problematik i att studenter väljer att studera på andra orter.

– Däremot är behovet av kompetensförsörjning i Stockholmsregionen stort, och tillgången till kvalificerad arbetskraft och kompetens är avgörande för regionens utveckling i framtiden, säger hon.

Barnen betonar att det därför är viktigt att studenter som flyttat för att studera återvänder till regionen för att arbeta.

För dyrt att bo

Disa Ahlbom-Berg, ordförande för Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO), pekar på den tuffa bostadssituationen som en orsak till att många studenter väljer att lämna Stockholm. 

Gustav Hemming (C), infrastrukturregionråd i Region Stockholm, instämmer och framhåller att bostadsbristen till rimliga priser tvingar många studenter att antingen flytta eller ta extraarbete för att ha råd att bo i Stockholm.

– Det är naturligt och positivt att studenter från Stockholm vill studera vid andra lärosäten och upptäcka andra delar av landet, men då ska det vara för att man vill, inte för att det är enda chansen att få en studentbostad, eller ha råd att leva, säger han.

Hemming uppmanar regeringen att reformera byggreglerna för att sänka priserna på studentbostäder och överväga ökade investeringsstöd eller bostadsbidrag för att underlätta för studenter.