För många sjätteklassare i Farsta innebär att börja högstadiet att man dessutommåste söka ny skola. Därför har utbildningsförvaltningen låtit åtta högstadieelever från olika skolor besöka mellanstadieelever runt om i stadsdelen för att berätta hur det var att börja i sjuan.
Initiativet, som kallas Farstaturnén, var Anne Winterhagens, grundskolesamordnare på Utbildningsförvaltningen.
– Det är ett nytt koncept att gemensamt berätta om våra skolor i Farsta. Jag har märkt när jag är ute i F-6 skolorna att de elever som nu ska söka ny skola kan känna en viss oro i magen, säger hon.
Vill visa Farstas skolor
Under besöken som skedde i februari har de äldre elverna fått presentera sina skolor och berätta om sina tankar kring hur det var att börja högstadiet. Eleverna har även fått dela med sig av sina tips och råd samt svarat på frågor från sjätteklassarna.
– De har varit väldig tyst och lite blygt till en början. Men man märker mot slutet att de vill gå fram till de här eleverna för att fråga lite mer. Det har känts som det har tagits emot väl av dem.
Gamy-Toyoka Ngongang, Elma Ershagen, Ernest Biali, Milo Zielsdorff Stark, Joni Sjöholm, Tove Lönnqvist och Agnes Spak är sju av de åtta eleverna som gjorde besöken på skolorna.
Anne Winterhagen
På plats i skolorna var det blandat med elever från årskurs sju, åtta och nio från Farstas olika kommunala högstadier. Elevernas tips har handlat om hur man för anteckningar under lektioner och vikten av att fråga när det är något man inte förstår.
Det skulle kunna bli något som vi gör återkommande.
– Och det är ju bra tips som de yngre kan ta till sig redan nu.
Kan bli återkommande
Anne Winterhagen betonar att det funnits utrymme för frågor och diskussioner kring att börja högstadiet på skolorna sedan tidigare. Men att man med det nya initiativet kanske når fler.
– Man ska lämna sin trygga skola med sina lärare och börja på högstadiet. Det är stort steg. Så med det här vill man också berätta att det inte är så stor skillnad. Och man såg att flera förstod att "jaha, är det så det är där, det kanske inte är så farligt".
Är det här något ni planerar att göra igen?
– Det skulle kunna bli något som vi gör återkommande. Det tar mycket tid men har varit ett bra koncept, säger Anne Winterhagen.
Anne Winterhagen, grundskolesamordnare på Utbildningsförvaltningen.
Privat