Totalt 167 elever sökte till kommunens grundskolor inför höstterminen 2024, i någon av årskurserna. Av dem fick 40 inte sitt förstahandsval. Det är fler än förra året, då 31 fick nej. 

Högst söktryck hade Kvarnbergsskolan och Ösbyskolan, som tillsammans nekade 24 elever till läsåret 24/25. Det har gjort att Ösbyskolan öppnat upp för fler platser i förskoleklass, och startat ytterligare en klass i årskurs fyra. 

Kvarnbergsskolan är en kommunal 6-9-skola.

Kvarnbergsskolan är en kommunal 6-9-skola.

Eva Tonström

Väljer bort friskolor

Att alla Munkmorabarn inte fick plats på Ekedalsskolan är nytt, enligt kommunen.

– Det var en större kull elever i år från både kommunala och fristående skolor som ville börja i årskurs fyra på bland annat Ekedal, därav situationen, säger Amie Kronblad (L), ordförande i grundskolenämnden.  

Samtidigt var det totalt sett något fler barn i år än förra året som valde en kommunal grundskola framför en friskola. Varför det är så går bara att spekulera i, menar Amie Kronblad.

– Det har ju skrivits i media om att det saknas behöriga lärare på flera friskolor. Jag har också själv kontakt med föräldrar till barn med särskilda behov som upplever att deras barn får bättre stöd och hjälp i kommunala skolor.

Amie Kronblad (L), kommunalråd och ordförande i grundskolenämnden.

Amie Kronblad (L), kommunalråd och ordförande i grundskolenämnden.

Värmdö kommun

Skolorganisationen ses över

När det gäller situationen på Munkmoraskolan och föräldrarnas önskemål om fler årskurser, säger Amie Kronblad att hon förstår synpunkterna och håller med om mycket.

– Skolan är en framgångssaga och det ska man lyfta. Jag hade gärna utökat Munkmora till årskurs fem, men vi håller just nu på med en översyn av hela skolorganisationen i Värmdö och jag kan inte föregå den. 

Det finns lediga platser i någon årskurs på alla kommunala skolor – totalt cirka 1 000 stolar står tomma, som Mitt i Värmdö berättat om tidigare – men det synkar inte med behovet.

Skolutredningen kommer att pågå hela hösten och ska vara klar i slutet av året.

Över tusen skolplatser tomma i Värmdö

Värmdö har 1 150 lediga platser på sina kommunala skolor. Nu ska hela skolorganisationen ses över, men inga skolstängningar är planerade i närtid.

Det är stor överkapacitet på kommunens skolor. Just nu är 1 150 skolplatser lediga, vilket motsvarar 22 procent av totala antalet platser.

De är fördelade på alla kommunala skolor utom Kyrkskolan, som har överfullt. Där måste man istället anpassa och bygga ut.

Önskemålet, enligt kommunen, är att ha runt fem procent ledig kapacitet för att kunna ta emot nyinflyttade elever eller elever som till exempel vill byta från en friskola till kommunal skola.

Förvaltningen har därför fått i uppdrag att se över hela skolorganisationen, stadieindelningen och områden. Det beslutade grundskolenämnden förra veckan.

Orsak: Engelska skolan

Enligt Amie Kronblad (L), kommunalråd och ordförande i grundskolenämnden, kan det bli justeringar, men vilka är för tidigt att säga.

– Vi planerar inga skolnedläggningar i närtid, om inget drastiskt händer med elevunderlaget. Vi hoppas att nya planerade bostadsområden ska leda till en elevökning i vissa områden. Det är tungt för kommunen att betala för tomma platser. Resurser som skulle kunna användas till annat än lokaler och det förklarar en del av grundskolenämndens budgetunderskott, säger hon.

Amie Kronblad (L), kommunalråd och ordförande i grundskolenämnden.

Amie Kronblad (L), kommunalråd och ordförande i grundskolenämnden.

Värmdö kommun

Orsaken till alla lediga skolplatser är dels minskade barnkullar, dels öppnandet av Internationella engelska skolan 2021, enligt kommunen.

Kvarnbergsskolan.

Kvarnbergsskolan.

Eva Tonström

Över tusen tomma skolplatser i Värmdö

Kommunen: "Tungt att betala för tomma platser"