Zucchini, bönor och spenat. Trenden med stadsodling har tagit sitt grepp om Stockholm. Ofta delar invånarna i ett bostadsområde på odlingen och tar hand om grödorna tillsammans.

Konceptet finns till exempel i Sköndal, Norra Djurgårdsstaden, Tantolunden och Björkhagen.

Kan bli odling i Ågesta

Nu kommer ett till initiativ i samma anda. I en motion till kommunstyrelsen föreslår Moderaterna att staden ska satsa mer på stadsodling, till exempel vid naturreservaten.

Idén kom efter att staden påbörjat ett arbete för att se om det går att få till en stadsodling i närheten av naturreservatet i Ågesta. 

"Att odla tillsammans tror vi kan skapa gemenskap och samtidigt används stadens yta på ett smart sätt. Det förbättrar stadsklimatet och mildrar konsekvenserna av klimatförändringarna. Vår förhoppning är att S-styret röstar igenom vårt förslag", skriver politikerna Therese Lindström (M) och Theréz Randquist (M) till Mitt i.

Vill att platserna utreds noga

Just nu tar trafiknämnden fram ett förslag på hur det kan bli fler odlingar, som stadsodlingar och kolonilotter, i Stockholm.

Därför tycker exploateringsnämnden, som yttrat sig om M-motionen, att staden ska invänta detta innan de utreder fler odlingar vid naturreservat. 

Älvsjöskogen och Hagsätraskogen är två reservat där det inte finns kolonilotter i närheten.

Älvsjöskogen och Hagsätraskogen är två reservat där det inte finns kolonilotter i närheten.

Anders Gustafsson

– Det är viktigt att ta ett samlat grepp. Vi är positiva till stadsodling men vi vill verkligen att det sker på rätt ställe. Det kanske inte passar bäst vid ett naturreservat. Att nyttja en plats för just stadsodling gillas av vissa, men om det ska ske på allmän platsmark kan det tränga undan andra som vill ha picknick eller spela boll där. Eller så kan det handla om att nya bostäder behöver byggas på den aktuella marken, säger Per Qvist, handläggare på exploateringskontoret.

Saknas i Skärholmen

Även miljöförvaltningen har yttrat sig över M-motionen, som senare ska upp i kommunfullmäktige. Förvaltningen konstaterar att de flesta naturreservat har koloniområden i närheten, men att Älvsjöskogen, Hagsätraskogen och Hansta saknar detta.

De lyfter också fram att det är brist på odlingsmöjligheter i Skärholmen, men att den frågan nu ses över.