En mamma hade precis köpt en glass till sin lilla dotter, och pommes frites till middagen, när en tonåring började skjuta på en ung man inne i Sätra centrum.

Det som först var en vanlig vardagskväll förvandlades på några sekunder till ett mordinferno med många vittnen, där en man i 20-årsåldern dödades av flera skott. Efteråt flydde den misstänkta mördaren, en pojke under 18 år, i väg på en elsparkcykel.

Efter mordet i Sätra samlades blommor för att hedra minnet av den unge mannen.

Efter mordet i Sätra samlades blommor för att hedra minnet av den unge mannen.

Angie Gray

Det framgår av det åtalet mot sju personer som misstänks för inblandning i mordet. Rättegången pågår sedan början av september i Södertörns tingsrätt och dom väntas under oktober.

Dådet ses som en del av konflikten mellan två nätverk i Bredäng och Sätra, där både den mördade mannen och han som ska ha skjutit var springpojkar åt respektive nätverk.

Våldsläget lugnare nu

De senaste åren har detta gängkrig resulterat i flera skjutningar och mord, där flera våldsdåd inträffade under 2023.

Efter mordet i augusti förra året inträffade ytterligare ett mord i Bredäng i mars i år, som polisen misstänker att Sätranätverket låg bakom.

Susan Friberg, polischef i Skärholmen, säger att läget är något lugnare i Bredäng och Sätra just nu.

Susan Friberg, chef för polisen i Skärholmen.

Susan Friberg, chef för polisen i Skärholmen.

Angie Gray

– Generellt har vi haft en period i Sätra som varit något lugnare nu, jämfört med den perioden när det här brottet skedde. Men det är fortsatt ett problemområde och vi jobbar hela tiden med brottsförebyggande åtgärder för att det inte ska ske fler våldsbrott. Ett antal personer som påverkat lägesbilden i Sätra och Bredäng sitter frihetsberövade nu, säger hon.

Susan Friberg säger att det inte går att förutspå våldsläget framåt.

– Kriminaliteten här går hela tiden i vågor. Det blossar upp, svalnar och blossar sedan upp i ett annat skede, säger hon.

Vittnesuppgifter till hjälp

Samtliga sju personer som står åtalade för inblandning i mordet inne i Sätra centrum nekar till brott. Att många invånare bevittnade mordet ledde till flera snabba gripanden.

– Utredningens framgång bygger till stor del på att övervakningskameror visar händelseförloppet. Även initiala vittnesiakttagelser och snabba insatser av ingripande polis ledde fram till att fyra av de åtalade kunde gripas kort efter mordet, säger åklagare Monika Temiz i ett pressmeddelande.

Av förundersökningen framgår att den pojke under 18 år, som ska ha avlossat de dödande skotten, var på rymmen från ett HVB-hem. Pojkens advokat säger att hans klient nekar till misstankarna.

– Han förnekar att han har skjutit ihjäl (målsägandes namn). Han förnekar också övrig inblandning i gärningen, säger advokat Denis Celo.

Gängen fortsatt aktiva i sökandet efter barn

Gängen har försökt rekrytera barn under sommaren och nya risker väntar vid skolstart varnar polisen. 

–  Vi märker återkommande att äldre kriminella rör sig runt väldigt unga personer på platser där det inte finns så många vuxna, säger Susan Friberg, polischef i Skärholmen.

Inför sommaren varnade Skärholmspolisen barn och vårdnadshavare för att gängkriminella skulle försöka rekrytera barn. För att förhindra det har polisen rört sig extra mycket i området.

Hur har läget varit under sommaren?

– Vi märker återkommande att äldre kriminella rör sig runt väldigt unga personer på platser där det inte finns så många vuxna. Det oroar oss att syftet med kontakterna är att få barn eller unga att delta i kriminella förehavande, säger Susan Friberg, polischef i Skärholmen. 

Det har bland annat skett på idrottsplatser och skolgårdar på eftermiddagar och kvällar.

– Vår främsta åtgärd är att dokumentera det vi ser. Och även prata med vårdnadshavare till de unga som vi träffar på de här platserna i nära anslutning till äldre ungdomar som är kopplade till nätverk eller olika typer av kriminell verksamhet. Vi ringer upp vårdnadshavare och skjutsar hem barn och hjälper vårdnadshavare att prata med sina barn om det. Vi lämnar också information till socialtjänsten.

Barnen som kontaktats har varit i 10-11 årsåldern och de kriminella som närmat sig dem från 16 år och uppåt. 

Vilka reaktioner har ni fått när ni har skjutsat hem barn?

– Det är blandat, det finns många som visar tacksamhet för att vi uppmärksammar det här. Sedan finns det föräldrar som upplever att deras barn inte har något med de kriminella att göra och att det finns naturliga skäl till att de pratat med en person som att det varit en granne. Barnen själva säger oftast inte så mycket. 

"Det här är en situation vi jobbar med hela tiden", säger Elisabet Berner, är chef för fältassistenterna i Skärholmen.

"Det här är en situation vi jobbar med hela tiden", säger Elisabet Berner, är chef för fältassistenterna i Skärholmen.

Arkivbild

Lugnare än väntat

Men enligt socialtjänsten i Skärholmen har det, trots det, varit lugnare än väntat.

– Det fanns en farhåga att det skulle förvärras under sommaren men det har inte vi sett att det har utan det har varit ungefär som under våren. Vi har haft folk ute hela sommaren och det här är en situation vi jobbar med hela tiden, säger Elisabet Berner, Områdeschef för de förebyggande och främjande verksamheterna i Skärholmen där fältassistenterna ingår. 

I Skärholmens stadsdelsområde finns i dagsläget fyra fältassistenter som arbetar i team på två och två. Det innebär att de bara kan vara i två av stadsdelens fyra områden vid samma tillfälle. Men de arbetar inte på lördagar och söndagar. 

Skulle ni behöva vara fler så att ni kunde vara i alla fyra stadsdelsområden och även arbeta på helgen?

– Nej, det förebyggande och främjande arbetet bedrivs på flera plan där fältassistenterna är en del och de samarbetar med flera aktörer som kompletterar deras jobb tex vår fritidsverksamhet, en livaktig verksamhet som har varit öppen hela sommaren. Fritiden har öppet kvällar och helger och vi har gårdar och parklekar på flera olika platser i stadsdelen. Så mot bakgrund av det sammanlagda förebyggande arbetet och den verksamhet vi har riktad mot ungdomar i stadsdelen tycker jag att vi använder resurserna där de gör bäst nytta.

Förutom fältassistenterna arbetar sedan i våras två personer från ungdomsjouren uppsökande bland unga i Skärholmen. De kommer att jobba året ut. 

Polischef Susan Friberg har ingen åsikt om fältassistenterna behöver bli fler.

– Alla vuxna goda krafter som är ute och förstärker vuxennärvaron är ju bra. Det centrala är inte om det är fältare utan att det behövs mer vuxennärvaro på platser där ungdomar befinner sig. 

Ny risker inför skolstart

I samband med skolstarten uppmanar Skärholmspolisen återigen vårdnadshavare och andra vuxna att vara uppmärksamma på att gängen försöker rekrytera nya barn. 

– Det är en nystart med många förändringar, man kanske får nya klasskamrater eller byter skola där man inte känner någon. Det är sårbart när man byter miljöer som när man går från mellanstadiet till högstadiet och ska hitta sin tillhörighet och en plats i sammanhanget. Det kan vara en tid när man gör fler val, säger Susan Friberg. 

Har du något råd till föräldrar nu strax efter skolstarten?

– Visa intresse, var delaktig och nyfiken på kompisar. Etablera föräldrakontakt och skapa föräldragrupper med gemensamma förhållningssätt och tider, platser där man kan vara och öka den sociala kontrollen av våra barn. 

Samtidigt betonar Susan Friberg att det är viktigt att inte bli för rädd.

– Vi får inte isolera våra barn de måste få skapa relationer och vara ute.

Vi märker återkommande att äldre kriminella rör sig runt väldigt unga personer där det inte finns så många vuxna.

Varningstecken

Några varningstecken: 

Om ditt barn börjar ljuga eller dölja saker.

Börjar umgås med nya, äldre ungdomar eller vuxna.

Kommer hem med nya kläder eller ny telefon.

Slutar be om pengar eller verkar ha mer egna pengar.

Skickar eller tar emot misstänkt många eller stora betalningar.

Börjar ha två mobiler.

Uttrycker sig annorlunda, har nya åsikter och värderingar.

Källa: Broschyren Gängsnacket från polisen

Så kan barn skyddas

En aktiv fritid, trygga rutiner.

Att gå i skolan, med extra stöd om det behövs.

Göra saker tillsammans med vuxna.

Vuxna som säger ifrån, sätter tydliga gränser och som frågar och lyssnar.

Källa: Polisens broschyr Gängsnacket

"Det är sårbart när man byter miljöer och ska hitta sin tillhörighet och en plats i sammanhanget. Det kan vara en tid när man gör fler val", säger Susan Friberg polischef i Skärholmen.

"Det är sårbart när man byter miljöer och ska hitta sin tillhörighet och en plats i sammanhanget. Det kan vara en tid när man gör fler val", säger Susan Friberg polischef i Skärholmen.

Anna Rönngren

Gängen fortsatt aktiva i sökandet efter barn

Så var sommaren - nya risker väntar vid skolstart

Sätraborna går samman mot det dödliga våldet

Våldet har fått Sätraborna att agera. Nu samlas de för att vandra i området och har aktiviteter och träffar i en ny lokal i centrum.

– Det viktiga är att vi skapar relationer, säger Grace Caspers.

En ung man gick genom Sätra centrum innan han sköts till döds inför ögonen på både vuxna och barn i början av augusti. Midmey Robledo befann sig inne på gymmet och tränade när hon hörde en kvinna skrika ”de skjuter”.

– Jag ser hur människor springer och att någon ligger ner. Jag har jobbat inom försvarsmakten så jag gick fram och hjälpte till för att försöka rädda hans liv, säger hon.

Efter att mannen hämtats av ambulans förhördes Midmey och flera andra av polisen. Sedan fick de gå hem.

– Jag hade blod på mina händer och gick för att tvätta mig. Först då kom chocken och jag tänkte vad är det som händer egentligen. Så jag ringde till min vän Grace och vi började prata om vem som skulle ta hand om alla som hade sett skjutningen och blivit traumatiserade. Det var människor med barnvagnar som kom från tunnelbanan eller som var i centrum och handlade.

Patricia Aramburu, Midmey Robledo och Grace Caspers har haft många fina möten med andra Sätrabor på den nya mötesplatsen Blåuggla.

Patricia Aramburu, Midmey Robledo och Grace Caspers har haft många fina möten med andra Sätrabor på den nya mötesplatsen Blåuggla.

Angie Gray

Saknade krisstöd

De reagerade på att ingen från staden var på plats för att stötta de som bevittnat mordet och behövde bearbeta det som hänt. Så Grace Caspers ringde till Skärholmens stadsdelsförvaltning för att ta reda på hur de tänkte fånga upp alla människor, men blev inte nöjd med svaret.

– De sa att de hade satt upp lappar i centrum med telefonnummer som människor kunde ringa för att söka stöd. Då svarade jag att det kommer ingen att göra, vi behöver en lokal där vi kan träffas och prata, säger hon.

Så de tog saken i egna händer. Grace Caspers kontaktade Sätra centrums ägare som dagen efter gav dem tillgång till den före detta apotekslokalen som stod tom. 

– Vi öppnade lokalen och det började komma folk som pratade med varandra. Stadsdelsförvaltningen berättade att de velat få i gång nattvandring så vi bjöd in till det och fick ihop en lista med intresserade, säger hon. 

Patricia Aramburu, som jobbar med barn och konst i Skogsateljén i Sätra, uppskattade deras initiativ och erbjöd sig att hjälpa till.

– Jag har sett folk dö framför mig och tänkte att det här får inte bli vardag, säger hon.

Nu jobbar de för att få en förändring och ta tillbaka tryggheten i sitt område och lokala centrum. 

Hernan Paraguez repar med sitt band varje onsdag på Blåuggla.

Hernan Paraguez repar med sitt band varje onsdag på Blåuggla.

Angie Gray

Tillsammans har de städat och dekorerat, köpt kaffe, te och fikabröd, satt på musik och sett till att lokalen står öppen så att folk kan komma förbi. 

– Vi som bor här måste samlas och skapa relationer. Det är viktigt att det finns trygga vuxna i området som kan hjälpa både vuxna och barn, säger Grace Caspers. 

Och många håller med. Flera som inte kunde nattvandra erbjöd sig att hjälpa till med andra saker och en styrelse tog form. 

Nu är flera olika aktiviteter i gång, förutom nattvandringar har de även dagvandringar.

– Vi har en grupp pensionärer som är ute och går dagtid. Skolan har sagt att de gärna vill att vuxna rör sig i centrum när barnen slutar skolan så det är jättebra, säger Grace Caspers.

Pensionärsgruppen håller även öppet för fika.

Patricia Aramburu dekorerar träfflokalen Blåuggla.

Patricia Aramburu dekorerar träfflokalen Blåuggla.

Angie Gray

Många engagerade

I lokalen finns nu flera andra aktiviter, allt är gratis. Hernan Paraguez repar där med sitt band på onsdagar och när de varit på plats har ungdomar kommit in och frågat om de kan få lära sig att spela.

Flera personer har skänkt instrument och högtalare och i lokalen finns ett pingisbord och schackspel. På väggarna sitter konst och den som vill ställa ut kan kontakta styrelsen. Här hålls också föreläsningar och zumbaklasser. En mattelärare har erbjudit sig att hålla i läxhjälp och Abdi Omar, som också är med i styrelsen, har startat en pappagrupp. Men det går också bra att komma in för att bara hänga och prata.

– Folk behöver ett offentligt vardagsrum. Det här är inte ett ställe där du lämnar ditt barn eller bara pratar med din kompis utan ett ställe att träffas och prata om högt och lågt. Jag har haft samtal om kvinnlighet, moderskap, recept och konflikter med sin partner, säger Patricia Aramburu. 

Föreningen och lokalen som inretts med mycket blått har fått namnet Blåuggla.

– Det är en positiv färg som påminner om havet som ger liv och lugn. Ugglan står för att vi ska lyfta oss, Sätra är inte bara skjutningar, vi är så mycket mer, säger Patricia Aramburu.

Tillsammans kan vi få en förändring.

Det här är Blåuggla 

Möte på Blåuggla inför nattvandring i Sätra. Flera från andra stadsdelar har anslutit.

Möte på Blåuggla inför nattvandring i Sätra. Flera från andra stadsdelar har anslutit.

Blåuggla

Blåuggla är lokal för möten, aktiviteter och trivselvandringar i Sätra och Söderort. Det är också en förening.

Lokalen ligger i Sätra centrum och aktiviteterna ordnas av Sätrabor för Sätrabor och andra. 

Tanken är att boende genom att mötas och göra saker tillsammans ska öka gemenskapen och tryggheten i området. 

Här kan man bland annat fika, spela instrument, pingis, schack, pyssla, gå på zumbaklasser, föreläsningar och trivselvandringar i området som görs både dag och kvällstid.

Verksamheten är gratis.

Föreningen samverkar även med föreningar och nattvandrare i andra stadsdelar. 

Information och kontaktuppgifter: blauggla@gmail.com  

blauggla.wordpress.com samt Facebookgruppen Blåuggla Trivselvandring Söderort

Det går även bra att komma in direkt och lokalen och prata med dem som är på plats. 

Källa: Blåuggla Trivselvandringar

Patricia Aramburu, Grace Caspers och Midmey Robledo vill ena Sätraborna och göra stadsdelen tryggare genom möten och gemenskap.

Patricia Aramburu, Grace Caspers och Midmey Robledo vill ena Sätraborna och göra stadsdelen tryggare genom möten och gemenskap.

Angie Gray

”Jag har sett folk dö framför mig – det får inte bli vardag”

Grace, Midmey och Patricia enar området mot våldet ✔ Startade förening, lokal träffpunkt, aktiviteter och dag- och nattvandringar.