Det är fredag i det lugna till synes vanliga villakvarteret. Men här lånar grannarna inte ut cirkelsågar eller lövblåsar till varandra, utan snarare gravljus och tuber med låtsasblod. Här har man gått ihop för att tillsammans sätta skräck i den som vågar sig förbi.

– Det var någon som började med det klassiska med pumpor, sedan blev det galnare och galnare, och sedan var vi igång, säger Jenny Liljenström.

En av flera liksäckar som svajar hos grannarna.

En av flera liksäckar som svajar hos grannarna.

Astor Fogström

Liksäckar som svajar

Det är fyra familjer, längst upp på gårdsplanen som varje år tillsammans sporrar varandra till fler och läskigare pynt. Återkommande inslag är dödskallar, fågelskrämmor och dockor. Något annat som finns är liksäckar som är upphängda och svajar över grannornas verandor.

Alla fyra familjer flyttade in när området var färdigt för två år sedan. Ingen kände varandra sedan tidigare, men redan första året började halloween-pyntandet eskalera. Det var ingenting man kom överens om, utan det bara hände.

– Det är nog min favorithögtid, instämmer båda.

– Jul är ju också kul att pynta, men det är mer stämningsfullt och vackert. Här kan det både vara roligt och läskigt, och man kanske kan kittla någon nerv. Vi människor gillar ju att bli skrämda, fast i en säker, lagom dos, säger Helena.

Ett varmt välkomnande?

Ett varmt välkomnande?

Astor Fogström

För kidsen?

På halloween ska alla barnen i hela kvarteret samlas på gårdsplanen. Då kan alla hus med en pumpa utanför kan räkna med bus eller godis från en skräckinjagande liten trupp. De fyra grannfamiljerna består av sju barn totalt – men frågan är vem pyntet egentligen är för?

– Att barnen tycker det är kul är mest en bonus helt ärligt, skrattar Jenny.

Pumporna var startskottet för grannarna, sedan har det bara blivit mer och mer.

Pumporna var startskottet för grannarna, sedan har det bara blivit mer och mer.

Astor Fogström

Till nästa år finns det planer på rörliga skelett, som via en sensor skräms när man går förbi. Det pratas även om en spökrunda i gångarna som finns mellan husen, med högtalare med läskig musik.

– Nästa år ska jag nog vara självförsörjande på pumpor, det är ett litet mål jag har, säger Jenny.