De kallas zon W, platserna där det är gratis att ställa upp en foodtruck eller ordna ett evenemang. W:et står för Wasted space, det vill säga bortkastad yta.
– Det är ytor som kanske inte har de bästa lägena. Dem vill vi aktivera och göra mer tillgängliga, även för verksamheter som inte har så stora ekonomiska muskler, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP).
Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd i Stockholm stad.
Klara B Orreteg
Hemtrevlig
Nyligen gjordes Drakenbergparken till en sådan zon, den tolfte i raden. Den första infördes 2018. Ofta är det undangömda platser där staden vill se mer liv och rörelse.
– Det handlar om att göra staden mer trygg och hemtrevlig. Ofta är det ytor som är en del av överdimensionerad bil-infrastruktur, som under Barnhusbron och Essingeleden.
Just Drakenbergsparken kan nog inte sägas vara en undangömd plats. Men många upplever den som otrygg på kvällarna, förhoppningen är att det här ska få fler att röra sig i området.
Järnvägsparken är en av stadens Zon W-platser.
Lennart Johansson
Oschysst konkurrens
Vad för aktiviteter och verksamheter som kan ta plats är upp till den som söker. Det kan, utöver foodtrucks, vara allt ifrån konstnärer som har utställningar till någon som vill ge tangolektioner.
– Vi vill ge möjligheten att testa olika idéer. Någon kanske vill pröva om en verksamhet fungerar, gör den inte det kan de tänka om konceptet till nästa säsong.
Att stå i Drakensbergsparken hade annars kostat 35 kronor per kvadratmeter och dygn. Nu blir det alltså i stället avgiftsfritt året ut, och fortsätter att vara det om staden inte får skäl att omvärdera projektet.
Blir det inte orättvist mot näringsidkare runtom som måste betala hyra?
– Syftet är inte att skapa oschysst konkurrens, snarare letar vi efter platser där de vanliga marknadsmekanismerna inte räcker till, säger Lars Strömgren.
Ansökan om att få stå i zonerna görs till Polisen, som sedan tillfrågar staden.