Därmed kvalificerade han sig också till kock-VM i Frankrike nästa år.
– Vi vann alla moment förutom fiskrätten. Det är lite surt, men vi är väldigt glada. Vi vann silver, vi fick stå på podiet, det är fantastiskt, sa Gustav Leonhardt till tidningen Allt om mat efter tävlingen.
Gustav Leonhardt, 27 år, bor i Enskede sedan ett år tillbaka. 2021 utsågs han till Årets kock, och i tio år har han tävlat i matlagning.
– Det är det roligaste jag vet, samtidigt är det väldigt svårt och utmanande eftersom det är en subjektiv bedömning vad som är gott. I hockey handlar det ju om att göra flest mål, sa han till Mitt i nyligen.
Enskedebo kvalar för Sverige i kock-VM
Flerfaldigt prisade kocken Gustav Leonhardt kvalar snart till kock-VM.
Nu är det tolv timmars träning om dagen, sex dagar i veckan som gäller.
Sedan i höstas har Bocuse D'Or Swedens team ett hem, i Slakthusområdet. Träningsköket i det gamla Börshusets källare är uppbyggt precis som tävlingsköket i den prestigefyllda internationella kocktävlingen. Där tränar nu Sveriges representant, Enskedebon Gustav Leonhardt "minst tolv timmar om dagen, sex dagar i veckan".
Den 19-20 mars går den europeiska kvaltävlingen i European Bocuse D'or i Trondheim av stapeln, världsfinalen avgörs i Lyon 2025.
Gustav Leonhardt går in för att vinna.
– Jag är helt inställd på det. Om en höjdhoppare ska hoppa två meter så går personen in för att hoppa 2,20, säger han.
Just nu är hans och teamets fokus på tidsträning, under hösten testade han olika tekniker. I november fick de veta huvudråvarorna till en av rätterna: skreitorsk, klippfisk och pilgrimsmussla. Nyligen offentliggjordes även råvarorna till den andra rätten: reninnanlår och akvavit.
"Behöver sitta i muskelminnet"
– Rätterna sitter. Vi har 4 timmar och 55 minuter på oss att laga maten, för att hinna med allt så behöver det sitta i muskelminnet. Jag måste i princip kunna laga maten i sömnen, säger Gustav Leonhardt, som tror att råvarorna ger honom en fördel.
– I nordisk matlagning har vi ju använt sprit i mat historiskt. Akvavit är en familjär smak.
Hans mormor var hushållslärare och intresset för matlagning har funnits sedan barnsben.
– Vi köpte aldrig färdig mat. Pizza, korv och pepparkaksdeg, allt gjordes från grunden, säger Gustav Leonhardt.
Gustavs tips till hemmakockar: "Lita på dina egna smaklökar".
Mimmi Epstein
Årets kock
2013 började han i Stockholms hotell- och restaurangskola. Sedan dess har han bland annat jobbat på restaurangerna Agrikultur och Aira. 2021 utsågs Gustav till Årets kock, och i tio år har han tävlat i matlagning.
– Det är det roligaste jag vet, samtidigt är det väldigt svårt och utmanande eftersom det är en subjektiv bedömning vad som är gott. I hockey handlar det ju om att göra flest mål.
Det gäller att hålla både psyket och fysiken i god form. Bland annat försöker han hinna med en löptur varje dag, han gillar även att jaga.
– Man får hitta tid mellan passen i köket så att hjärnan får vila, säger Gustav Leonhardt, som trots allt jobb med mat inte duckar för att laga middag när han kommer hem.
– Det är nästan roligare att slänga ihop någon vardagsmat. Köttbullar, gräddsås och potatispuré är en favorit. Det blir mycket rester från träningarna också. Någon svansbit från torsken som jag stajlar om hemma, säger han.
Det är en subjektiv bedömning vad som är gott. I hockey handlar det ju om att göra flest mål.
Gustavs tips till hemmakocken
Smaka i alla steg.
Lita på dina smaklökar. "Om du tycker att det är gott så är det gott. Är det för lite salt, salta mer".
Källa: Mitt i
Träningsköket i Slakthusområdet ser precis ut som tävlingsköket i kocktävlingen Bocuse D'Or.
Mimmi Epstein