I våras kom beslutet att återkalla godkännandet av Upplevelse utbildning i Täby AB som huvudman för Sparre gymnasium. Detta efter att flera brister hittats under Skolinspektionens tillsyn som startade våren 2023.

Bristerna var allvarliga och omfattande och inom flera områden.

I Skolinspektionens beslut­ stod det bland annat att skolan haft för lite undervisningstid i flera ämnen och haft flera obehöriga lärare.

Gymnasieskolan har, bland annat, inte haft en obligatorisk kurs i moderna språk vilket är en synnerligen allvarlig brist och som medfört att 14 elever inte kunnat ta en gymnasieexamen, något som står i Skolinspektionens beslut.

Ville rätta till brister

Huvudmannen valde att överklaga beslutet till förvaltningsrätten i Stockholm. Där ville de att rätten skulle upphäva det överklagade beslutet i dess helhet och i andra hand att förvaltningsrätten skulle besluta att Skolinspektionen skulle förelägga bolaget att åtgärda de brister som fanns.

Men rätten gick på Skol­inspektionens linje och avslår nu överklagandet.

Mycket ovanligt

Sparre gymnasium startades 2007 och har fokuserat på två linjer: ekonomi och samhällsvetenskap. Enligt sin hemsida erbjuder de högskoleförberedande studier och en individanpassad utbildning. Fokus ligger också på ”roliga aktiviteter och lärorika studiebesök”.

Det är mycket ovanligt att Skolinspektionen återkallar tillståndet utan att först gett skolan en chans att åtgärda bristerna sade Fredrika Brickman, enhetschef på Skolinspektionen i Stockholm, till Mitt i tidigare i år.

Enligt Skolinspektionen skulle beslutet om återkallelse gälla från och med den 1 juli 2024. Men på grund av att ärendet kom upp i förvaltningsrätten har bolaget fortsatt kunnat bedriva skolverksamheten under tiden för rättens prövning.

Tidigare har Skolinspektionen meddelat att eleverna som går på Sparre ska söka sig till andra skolor och det är elevernas hemkommuner som är skyldiga att erbjuda dem en utbildning i en kommunal skola.

"Vi är självklart besvikna över rättens bedömning och vi har under hela denna process strävat efter att förbättra verksamheten och arbeta för elevernas bästa i enlighet med gällande regler. Skolan är inte alls samma skola idag som vid tidpunkten för inspektionen", skriver Sparre gymnasium i en kommentar till Mitt i.

Enligt skolan har bristerna åtgärdats.

"Majoriteten av dessa brister åtgärdades dock redan under sommaren, inför höstterminen 2023".