I början på sommaren sa Christian Hoas (M) att det skulle kunna byggas nya villor eller radhus på gaveln vid Bredvägen i Nora.
En villa eller fem radhus skulle kunna byggas där, visar kommunens rapport där de olika fastigheterna har fått en schablonsiffra på hur mycket som kan byggas. Varje fastighet har fått en gradering på 1-4.
Totalt tio fastigheter i Västra Danderyd, Enebyberg och Stocksund bedöms ha goda förutsättningar. Sammanlagt skulle de kunna fyllas med 358 nya radhus.
Något man hoppas skulle locka fler unga och familjer till kommunen. Detta är en prioriterad fråga, menade han. Under hösten går kommunen vidare med planerna.
– Vi ska se över och välja ut vilka platser vi vill inleda med, sa Christian Hoas (M).
C: Rör inte grönytorna
Kristin Eriksson, ordförande i Danderydscentern är kritisk till förslaget som hon kallar "förfärligt".
– De kommer göra om de få grönytor vi har. Bebyggelsen kommer hårdgöra marken, vilket ökar risken för översvämningar, tar bort grönska, som inte minst behövs för att klara värmeböljor.
– Jag ser ingen som helst möjlighet att bygga på de här områdena.
Hon ser inte samma problem som majoriteten med de nedåtgående siffrorna kring befolkningsutveckling i kommunen. Danderyd behöver inte bygga för fler, menar hon.
– Danderyds kommun ska vara en attraktiv kommun. Det ska vi jobba med för att inte bli färre. Då måste vi ha bra skola, mycket grönområden, fin service så att folk vill bo här. Bara för att vi bygger blir det inte bättre.
Hon ser två områden där det skulle kunna byggas. Ett för nya bostäder.
– Vi har sagt att Gropen (parkeringsområdet vid Kyrkogårdsvägen, reds.anm) kan utredas. Kabbelekan har vi också sagt ska användas till äldreboende.
Danderyd sämst på att bygga
Enligt de senaste siffrorna från SCB bygger Danderyds kommun minst i hela länet. Jämfört med grannkommunen Täby som är en av de som bygger mest.
Det är dock två kommuner med helt olika förutsättningar, menar Eriksson.
– Täby har det höjts mycket röster kring hur hårt de exploaterar. Vi måste se till Danderydsbornas hälsa och miljö, det är där vi ska ta avstamp i våra frågor.
Karta från rapporten över förslagen på platser för småhusbebyggelse.
Danderyds kommun
Vad tycker du om byggplanerna?
Eva Thunander, Enebybergsbo.
Anton Kyhlbäck
– Det är viktigt att bygga så fler kan få njuta av Danderyd, det skulle vara roligt med lite fler unga, men det är samtidigt viktigt att bevara det fina som är.
Hon är inte helt emot nya lägenhetshus.
– Det är bra om det alternativet också finns.
Hon sammanfattar varför hon gillar Enebyberg. Folk hälsar på varandra och det finns saker att göra.
– Det är en bra stämning. Men det behöver byggas också för unga, men det får inte bli för stort eller för dyrt.
Magnus Omstedt, Enebybergsbo.
Anton Kyhlbäck
– Jag är inte så insatt i det här, men om det behövs så bygg mer, det behövs fler lägenheter. Det är ett jättefint område här, med nära till Rinkebyskogen och grönområden, så bara de behåller skogarna kan de gärna bygga mer så att fler flyttar hit.
– Sedan får de gärna göra så att man kan bygga ut mer på sin tomt. Det är väldigt hårt reglerat i dag. Då skulle det kunna byggas ut så man kan hyra ut.
Birgitta Höglund, Djursholmsbo, och chihuahuan Lily.
Anton Kyhlbäck
– Det får gärna vara småskaligt, enplanshus, om man ska bygga. Det får gärna byggas mer, men då ska det vara mindre, om man tänker som en stugby. Det skulle väl vara gulligt.
I Djursholms är det socialt och trevligt, tycker Birgitta. Grannar som hälsar och ungdomar som rör sig. Det ska man behålla när man planerar för bebyggelse.
– Men jag gillar inte sparkcyklarna.
Hon har inga exempel på var det skulle byggas. Men om man ska det, då är viktigt med den lokala känslan.
– Det ska vara så öppet som möjligt, mänskligt och tryggt.
Stefan Marko, Stocksundsbo.
Anton Kyhlbäck
– Vad som vore bra är om de kunda åstadkomma den här överdäckningen av motorvägen. Det skulle alla bli glada för. Mer yta, mindre bullar och så får de mer plats att bygga på.
Exempelvis lägenheter?
– Ja, exempelvis.
– Men jag tycker man ska planera bebyggelse där det redan är sammansatt bebyggelse. Det skulle funka.
Han tycker de ska behålla så mycket grönområden som möjligt.
– Ingrepp i de befintliga eller på tomter, det är jag emot. Det är viktigt att vi behåller bilden av villastaden, att det inte blir för tätt.
Hemma i Stocksund är det färdigbyggt.
– Där är det redan för tätbebyggt.
Angela Tillberg och hunden Zoey, Mörbybo.
Anton Kyhlbäck
– Det har varit mycket byggen sedan vi flyttade hit, så här är jag lite trött på det.
– I Nora finns det en del mark de kan bygga på, men om de ska göra det är det viktigt att man gör det på rätt sätt, pratar med grannar och utreder på rätt sätt.
Det finns rum i kommunen att växa på, menar hon. Då är det viktigt att inte göra för stora ingrepp.
– Om man sedan kan skapa allmänna platser som lockar både ungdomar och småbarnsfamiljer, det vore ett stort plus, för det behövs också.
Kalle Kenntoft, Mörbybo.
Anton Kyhlbäck
– Jag har bott här i fyra till fem år, och här har det blivit bra.
Det är svårt att locka unga, exempelvis barnfamiljer till Danderyd. Hur ser du på det?
– Jag är själv inte från Danderyd men jag har hört från andra som är det att det inte är så lätt att flytta tillbaka. Många vill bo i hus. Att det är svårt är så klart tråkigt för dem.
Stadsplanering är inte lätt, konstaterar han.
– Det är en svår fråga. Jag är nog lite nimby (not in my backyard), kanske. Men konceptet är viktigt, att det finns möjlighet att hitta ett boende.