Det ljuder en fanfar över minnesparken som ligger i utkanten av Barkarbystaden intill Ålsta hage och gamla Barkarby flygfält. Här har representanter från F8 och F18 kamratföreningen samlats.

Över det nya minnesmärket ligger en vit duk.

– Det är fantastiskt att äntligen få inviga det här flygminnesmärket tillsammans, säger Gunnar Persson, ordförande i F18:s kamratförening, och ceremonin är inledd.

Det var år 1913 som Barkarby flygplats grundades. Här har det lyft både militära och civila plan. Så tidigt som 1919 var det härifrån som Sveriges första utlandsflyg till båda Helsingfors och Berlin gick via flygbolaget P.O flygkompani.

Men när Bromma flygplats öppnade 1936 flyttades all civil flygning dit och det beslutades om att göra om flygfältet till flygflottilj. Det blev Sveriges första jaktflottilj.

Under kommande år var flygfältet en plats där militären utövade flera flygövningar och hade utbildningar. Det var under en övning i luft­försvar som fältflygaren Bengt Olle Olsson störtade med sitt plan den 29 mars 1957. Han avled på platsen.

Bevittnade händelsen

Gert Jönelid, som tillhörde F8, satt i en av flottiljbyggnaderna i närheten och studerade när han hörde kraschen.

– Det var en jädrans smäll. Så jag sprang upp över kullen här. Då fanns det inget kvar av varken honom eller planet, allt var spillror, säger 91-åriga Gert Jönelid.

Gert Jönelid har sparat en bild från olycksplatsen och den stora gropen bara några veckor efter haveriet.

Gert Jönelid har sparat en bild från olycksplatsen och den stora gropen bara några veckor efter haveriet.

Mikael Andersson

Och Viksjöbon Gert Jönelid som var en av de allra första på plats efter olyckan.

Jag fick bara veta att det var en pilot som hade varit med i olyckan. Sedan fick jag höra att det var min gamle vän.

– Det var hemskt tråkigt. Men jag visste inte vem det var då. Jag fick bara veta att det var en pilot som hade varit med i olyckan. Sedan fick jag höra att det var min gamle vän, säger han.

Deras vägar hade korsats flera gånger under åren. Gert Jönelid åkte ned till Ystad och Sjörups kyrkogård för att gå på Bengt Olle Olssons begravning.

Vad tycker du om att sätts upp ett minnesmärket?

– Det är klart att det har en stor betydelse, speciellt i och med att de har lagt det här så fint. Så man kan sätta sig och fundera när man går förbi här.

Vad vill du att man ska fundera på när man sitter här?

– Jag har ju flugit de här planen själv och då känner jag det på ett annat sätt, det är klart. Men man ska tänka på dem som flugit planen, varit med på övningarna och Bengt. Märket ska ju sitta kvar för evigt, säger Gert Jönelid.

Minnesmärke invigt

Ceremonin avslutas med att flottiljförvaltare Stefan Granberg och Gert Jönelid tillsammans drar av duken. Applåder ekar.

– Här kan man minnas händelsen och F8. Det är även en plats för eftertanke och reflektion. Det är lätt att glömma de som jobbade här när man bygger upp en helt ny stadsdel. Men nu kommer man inte det, säger Stefan Granberg.

Stefan Granberg, flottiljförvaltare vid Upplands flygflottilj F16. "Det här märket betyder särskilt mycket för de som jobbat här", säger han.

Stefan Granberg, flottiljförvaltare vid Upplands flygflottilj F16. "Det här märket betyder särskilt mycket för de som jobbat här", säger han.

Mikael Andersson

Minnesmärket är placerat i mitten av minnesparken, på den plats där Bengt Olle Olsson störtade 1957.