De tre våffeljärnen har gått varma sedan våffleriet öppnade denna regniga tisdag. I dag, på våffeldagen, ska hundratals våfflor gräddas. Bland annat åt gästerna Agneta Nilsson och Berit Pettersson, båda från Vårsta.
De har kommit hit varje våffeldag sedan Klockargårdens våffleri öppnade 2018.
– Det har blivit lite av en tradition att komma just hit. Våffeldagen är lite helig för oss och då känns det alltid roligt att göra något extra, säger Agneta Nilsson.
– Som att gå ut och äta våfflor, fyller Berit Pettersson i.
Båda två avnjuten av skagenvåffla. Alltså en klassisk våffla, fast sylten och grädden har bytts ut mot skagenröra, stenbitsrom, dill, rödlök, hemmaslagen majonäs och en klick creme fraiche.
Klockargårdens våffleri i Grödinge i Botkyrka på våffeldagen På bild: Agneta Nilsson och Berit Pettersson från Vårsta
Albin Tingstedt
De brukar komma hit några gånger per år. Särskilt på sommaren, då kan man sitta ute i trädgården.
– Det är jättemysigt, säger Agneta Nilsson.
Våfflans nationaldag
Klockargårdens våffleri har fått ett uppsving sedan Grödingerundan förra året, och till helgen är det dags för årets runda.
Sedan dess har det bara gått bättre och bättre för våffleriet, menar ägaren Frederick Benedicto. Även om det innebär att han måste jobba långa timmar.
– I går jobbade jag non-stop från 11 till 23 – bara med att förbereda för i dag. Det var syltar som skulle kokas och räkor som skulle skalas. Men det är vi stolta över, säger han.
Han har svårt att uppskatta exakt hur många våfflor som ska gräddas under dagen, men att det är över hundra råder det inget tvivel om. Bara under Mitt i:s nedslag i den väldekorerade ladan slår sig ett tjugotal gäster ned. Några beställer mer än en våffla.
Veckodagen gör det lugnare
Att våffeldagen är lagd på en tisdag gör att det inte är lika stor anstormning till våfflerian som om högtiden hade varit förlagd på en helg, tror Frederick Benedicto.
Det fick de i stället erfara förra helgen, när solen kikade fram och vårvärmen gjorde sig påmind.
Frederick Benedicto får rycka in och hjälpa till under våffeldagen, något han inte alltid brukar göra. – Men det måste jag, annars får de för mycket att göra, säger han.
Albin Tingstedt
– Då var det kaos!
Var kommer alla våffelvarianter ifrån?
– De kan komma till en under dagen. Men jag kollar lite vad som är i säsong och vad folk är intresserade av. Sedan försöker jag göra min grej av det, fast samtidigt hålla mig till vår ursprungsgrej – våfflan.