En doft av matos.
Ljudet av slamrande kastruller och köksverktyg.
Mycket riktigt, på dörren står det att det här är ett kök.
Till och med ett storkök, beläget på Brommagårdens äldreboende.
Här lagas sedan tre veckor lunchmaten till barn i några av stadsdelens 46 kommunala förskolor, något som sker i förskolans egen regi.
– I dag har förskolorna accepterat att det inte längre är prefab (ultraprocessad) mat som skickas ut, säger Fredrik Jansson, måltidsstrateg i Bromma stadsdelsförvaltning.
Lök, en ingrediens som är på väg att bli en del av lunchmaten.
Stefan Källstigen
När han säger förproducerad syftar han på fabrikstillverkad mat.
– Det har vi helt lämnat. I Brommas förskolor har vi beslutat att maten ska lagas från grunden vilket ställer höga krav på våra kockar att laga och anpassa maten allt från egna fiskpinnar till köttfärslimpa.
Förskolorna i Stockholms stad har sedan 2019 kravet på sig att maten ska vara ekologiskt hållbar, enligt den måltidsstrategi staden antog det året.
Stefan Källstigen
Att rulla egentillverkade köttbullar till hundratals barn är inte helt lätt, eller görbart, låter Fredrik Jansson förstå, därför har köttfärslimpa fått ersätta köttbullar.
Förskolorna i Stockholms stad har sedan 2019 kravet på sig att maten ska vara ekologiskt hållbar, enligt den måltidsstrategi staden antog det året.
Det innebär bland annat att vegetabilisk mat, som baljväxter, grönsaker, fullkornsprodukter, frukt, och bär, är några av de viktigare ingredienserna i lunchmaten.
Räknar på koldioxidutsläpp
När storköket väljer råvaror tittar Fredrik Jansson även på hur mycket koldioxid som krävs för att producera och leverera olika matvaror.
Just nu är det fortfarande väldigt mycket rotfrukter. Och citrus är väldigt inne. Vi försöker undvika gurka och tomater, de är fattiga på näring den här årstiden.
"Maten har varit av varierande kvalitet. En del av mitt uppdrag är att se över kosten till förskolorna", säger Fredrik Jansson.
Stefan Källstigen
Fram till för några veckor sedan har det varit blandad kvalitet på den lunchmat som barn äter på Brommas kommunala förskolor, enligt Fredrik Jansson. För en del förskolor som inte har egna kök, eller tillräckligt stora kök, har catering varit ett alternativ.
– Maten har varit av varierande kvalitet. En del av mitt uppdrag är att se över kosten till förskolorna, säger Fredrik Jansson.
300 portioner pasta
Den måndagsmorgon som Mitt i besökte storköket skickade personalen ut 300 portioner lunchmat till de kommunala förskolor i stadsdelen som inte har möjlighet att laga mat: Pasta med pestosås. Om en månad, i maj, räknar Fredrik Jansson att de skickar ut 400 portioner.
En hörnpelare i storköket är att laga mat efter säsong.
– Just nu är det fortfarande väldigt mycket rotfrukter. Och citrus är väldigt inne. Vi försöker undvika gurka och tomater, de är fattiga på näring den här årstiden.
De har så gott som helst slutat med socker och vitt mjöl, i stället använder de sig av fullkornsprodukter.
Här märktes ett visst gny bland barnen i början.
– Det är andra smaker i grovt mjöl.
I dag, några veckor senare, har barnen anpassat sig bättre, enligt Fredrik Jansson.
Om en månad räknar Fredrik Jansson med att 400 lunchportioner ska lagas i storköket.
Stefan Källstigen
Hur tänker ni kring svinn, har ni riktlinjer där?
– Stockholms stad har riktlinjer för hur vi ska minska matsvinn. Och vi har en dialog med förskolorna. Det är alltid en avvägning hur mycket mat som ska skickas.
Ultraprocessad mat är mat som ofta innehåller mycket fett, socker och salt (Livsmedelsverket).