Efter tolv år var det åter dags för Stockholms län att stå som värd för denna prestigefyllda tävling – Sveriges största agility-SM någonsin.
Huvudarrangör var Svenska agilityklubben som tillsammans med Väsby brukshundsklubb arrangerade tävlingen första helgen i juli på Midgårdsvallen i Märsta.
Och det var full fart på idrottsfältet, som fylldes med både hundar och hundälskare.
Rekordmånga hundar i alla storlekar och raser hade nämligen kvalificerat sig till årets SM. Runt 500 fyrbenta atleter per dag tävlade under tre dagar, både individuellt och i lag. De kom från Ystad i söder till Gällivare i norr, den yngsta hundföraren blott 9 år och den äldsta 71.
Emma Thorsell, som är med och arrangerar, har haft hektiska dagar inför SM i agility. Maggan Herrman och Eja, medlemmar i arrangerande Väsby brukshundsklubb, är åskådare i dag. "Eja är till åren kommen och nästan blind och döv, så hon är inte med", säger Maggan.
Pekka Pääkkö
Mitt i fick ett snack med Emma Thorsell från Väsby brukshundsklubb.
– Jag hamnade i agilityn av en slump, när jag skaffade min första hund för sju år sedan. Tanken var att jag skulle ha en liten mysig sällskapshund och hade inte kunnat ana att det skulle leda mig in på ett helt nytt liv.
En hund ledde till i dag tre hundar: pudlarna Poppa, Bubbel och "blandisen" Molly. Den sistnämnda är en riktig kändishund och har bland annat varit med i julkalendern 2020.
– Hon kör agility på skoj numera och satsar mer på skådespeleriet, säger Emma och ler.
Kändishunden Molly var också på plats. Hon har bland annat spelat med i julkalendern 2020.
Pekka Pääkkö
Full fart på banorna
Bakom oss har tävlingarna dragit i gång och spänningen stiger på läktarna. "Fram", "genom" och "bra" ekar genom luften när hundarna i full fart tar sig fram på banorna med färgglada tunnlar, hopphinder, gungor och balansbommar.
Och fort går det. Ibland för fort så att de fyrbenta racerlöparna tar fel hinder – omedelbar diskning – eller springer förbi. Vid tre vägringar blir man också diskad.
Och marginalerna är små.
– Ofta händer det att flera hundar är inom samma sekund, säger Emma.
Ofta händer det att flera hundar är inom samma sekund.
Men man behöver inte tävla, enligt SM-general Teresa Olofsson från Upplands Väsby.
– Agility är till för alla och det finns kurser på brukshundsklubbar runt om i Sverige. Många gör det för skojs skull, det är en bra aktivitet med hunden. Hundarna älskar det.
SM-general Teresa Olofsson från Väsby brukshundsklubb höll i prisutdelningarna. Här är det Enya Habel med Party som fick kliva högst upp på pallen.
Pekka Pääkkö
Hon kommer hastande från prisutdelningen i klass small, där Enya Habel med shetland sheepdogen Party fick ställa sig högst på pallen.
– Det har varit hektiskt för oss som arrangörer, men alla verkar nöjda och glada. Det är en härlig stämning här.
Matilda Nilsson från Märsta med dvärgpudeln Dexter hälsar på arrangerande Emma Thorsells hund Poppa. "De är kusiner, så det är rena släktträffen här."
Pekka Pääkkö
Agility handlar i mångt och mycket om hundarnas fysiska förmåga och kopplingen mellan människa och hund.
Vilka egenskaper ska en hund ha för att bli bra på agility?
– Den ska vara stark och smidig, ha arbetsmotor, vilja och kunna lyssna och vara läraktig, säger Teresa.
Skador är ovanliga, men skulle de inträffa finns en veterinär på plats.
– Det har varit intensiva dagar, men egentligen började förberedelserna för över ett år sedan. Det ska ordnas sponsorer, hundtält, matvagnar, program, ja det tar nästan aldrig slut, säger Teresa Olofsson.
Lotta Eriksson med Qelpie från Väsby brukshundsklubb var på plats på Midgårdsvallen för att tävla i SM i agility.
Pekka Pääkkö
En som debuterade i SM-sammanhang är Lotta Eriksson från Väsby brukshundsklubb med australiska kelpin Qelpie.
– Det är väldigt kul att vi har kommit till SM, man måste ju kvala för att ta sig hit. Men det viktigaste när man tävlar är ändå att ha roligt. Och det har vi!