I Stockholms stad står en förändring för dörren då stora delar av Skolplattformen snart ska bytas ut. I stället kommer ett antal digitala stödsystem att ta dess plats, vilka redan används av många förskolor och skolor runt om i Sverige.
De nya verktygen kommer att omfatta i stort sett samma funktioner. Att Skolplattformen ersätts beror på att avtalen löper ut för de olika moduler som tillsammans bildar plattformen.
– Vi är helt enkelt tvungna att byta då vi redan har använt alla våra förlängningsmöjligheter, säger Patrik Kärkkäinen, stadens IT- och digitaliseringschef.
Anpassad efter skolformer
Lärare, rektorer och handläggare har fått säga sitt i beslutet.
– En stor skillnad nu jämfört med förra omgången är att upphandlingarna har gjorts för olika skolformer. Förskolan, grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen har alla fått ställa krav på vad de har för verksamhetsbehov och vilka system som passar bäst.
Förskolan börjar använda appen Tempus, för schemaläggning, i april, följt av appen Infomentor som kommer att fungera som läroplattform.
Både grundskolan och gymnasieskolan kommer att införa Infomentor vid höstterminsstarten, medan gymnasieskolan också kommer att använda Edlevo.
Vuxenutbildningen börjar använda lärportalen Ping Pong under hösten.
Betydligt billigare
Skolplattformen hade en etableringskostnad på nästan 700 miljoner kronor. Införandet av de nya digitala stöden kommer att kosta 140 miljoner kronor, en betydligt lägre summa.
– Förra gången hade vi en extremt konsulttung organisation. Nu har vi byggt upp en egen intern kompetens. Det blir mer kostnadseffektivt om man ser på prislappen, säger Patrik Kärkkäinen.