Det är semmeltider och man kan behöva lätta på svångremmen – både på grund av bakverkets 400 kalorier, och priset.
För det har fortsatt uppåt, och ligger nu i snitt på 59 kronor för en konditorisemla.
Inget för den som måste dra åt svångremmen, med andra ord.
För fyra år sedan var snittpriset för en konditorisemla i Stockholm 49 kronor, enligt Nordeas "semmelindex".
– Priset spelar ingen roll, säger semmelfantasten Sten Röing.
Vi träffar honom på Fosch Artisan Pâtisserie, men den här dagen nöjer han sig med en kanelbulle. Annars äter han en semla i veckan så här års.
– Kunder kommer in och frågar efter semlor redan i mellandagarna, säger Malin Eklund, ägare till Fosch, med butik både på Löjtnantsgatan och Birger Jarlsgatan.
Fyllningen är det viktigaste på semlan, anser Malin Eklund.
Pekka Pääkkö
Stor åtgång
Men de får snällt vänta på semlor till en bit in i februari.
– Vi är ju ett franskt-svenskt bageri och i januari bakar vi Galette roi, en trettondagstårta, säger hon.
Men nu är det full fart. 100 semlor om dagen brukar det bli under en säsong. I år tar de 58 kronor för semlan.
– De är ett av de bakverk som har relativt god vinstmarginal. Det är stor åtgång, och mindre svinn. Vi försöker att inte överproducera, vilket också är mer hållbart.
Malin Eklund har redan ätit två semlor ("man måste ju provsmaka"), och hon tycker att det är mandelmassan som är viktigast. Fosch gör den på mandlar som de rostar själva, och toppar med kanderat mandelkross.
Det är stor åtgång
Håller på traditionen
Ett bageri, som ligger på Jungfrugatan, drar igång semmeltillverkningen redan andra veckan i januari, och det brukar gå åt tusen semlor i veckan.
Det är traditionella semlor som gäller, inga wraps, ingen lakrits, inga kladdkakesemlor:
– Nej, och jag tror att trenden har vänt tillbaka till traditionella semlor, säger bagaren Filip Nilsson.
Enligt Krogguiden, som gör semmeltester varje år, är årets trend "lite avslappnad men ändå elegant". De stora bitarna rostad mandel i mandelmassan "har blivit till lite mindre stora bitar".
Huvudsaken i år är i stället grädden. Och den ska vara lättvispad, enligt dem.
Grädde, och andra mejeriprodukter, hör till de livsmedel som ökat mest i pris, 6-7 procent sedan i fjol. Och sockret har till exempel gått upp 50 procent på bara några år.
Sprängt prisvallen
Dyraste semlorna finns förstås på konditorierna i Stockholm. Snittpriset är tio kronor högre än i Göteborg, där den kostar 49 kronor.
Här har också 60-kronorsvallen sprängts. Hos Stora bageriet, med butiker på Sibyllegatan och S:t Eriksgatan, kostar semlan 62 kronor. Inför fettisdagen bakas uppemot 10 000 semlor.
– Priset beror på vårt fokus på bra råvaror. I vår fyllning finns till exempel saltrostade mandlar, säger bagaren Anton Holgersson.
Men det går att komma undan billigare. På Biltema kan man få kaffe och semla för 25 kronor. Men då är det ju förstås det där med gungor och karuseller. Och svångrem förstås.