Kärt barn har många namn. Men alla namn är inte okej, enligt Skatteverket.
Ellen Marklund ville döpa sin son till Malte Bu Lejon.
– Vi kallade honom för Bu redan när jag var gravid. Det är efter min syster som kommer att vara en viktig person i hans liv, säger Ellen Marklund.
Hon har skaffat barn på egen hand och bor tillsammans med sin syster i Huddinge.
– Min syster heter Klara Birgitta Ulrika. När hon gifte sig och behöll sitt gamla efternamn samtidigt som hon tog ett nytt blev det så många namn att det inte fick plats på kuvert, så det stod Klara BU på hennes post. Det hade vi roligt åt och sedan blev det att vi kallade henne Bu.
Ellen vill gärna att hennes son ska ha ett namn från hennes släkt. Men hon påpekar att hans tilltalsnamn kommer att vara Malte.
– Min policy är att man inte ska ha ett alltför ovanligt tilltalsnamn utan ett mer neutralt. Sedan kan han välja att kalla sig för Bu om han vill när han blir vuxen.
”Används för att skrämmas”
Men Skatteverket sa nej. Myndigheten anser att Bu är olämpligt och kan leda till obehag för Malte.
”Ordet Bu är inom det svenska språkbruket en interjektion som används för att återge olika läten, samt för att skrämmas. Skatteverket bedömer därför att Bu är olämpligt som förnamn och kan leda till obehag för barnet”, skriver myndigheten i sitt beslut.
Ellen överklagade beslutet till förvaltningsrätten, men även där blev det nej.
– Jag tycker att det är väldigt olyckligt att de inte tar hänsyn till omständigheterna. Min syster kommer att vara som en föräldrafigur för honom.
Hon tycker också Skatteverket har en föråldrad bild av Bu. Nu har hon överklagat till kammarrätten.
– Det stämmer förvisso att det kan användas för att skrämmas, men nuförtiden kan det också associeras med den populära karaktären i Monsters, Inc eller från barnböckerna om Bu och Bä där Bu är ett gulligt litet får.
Ellen säger att de ömsom kallar honom för Malte och ömsom för Bu därhemma, men att han alltid presenteras som Malte.
Kan du inte bara kalla honom för Bu utan att det står så i folkbokföringen?
– Det kan vi ju, men jag tycker att de har gjort en felbedömning. Jag tycker att det finns drag av överförmynderi och att man inte litar på min bedömning som vårdnadshavare.