De dyraste lägenheterna sett till kvadratmeterpris är ofta små. Nyligen rapporterade Mitt i om en mini-etta på Södermalm som såldes för drygt 213 000 kronor per kvadratmeter.

Men årets toppnotering per kvadrat på Östermalm, enligt mäklarkontoret Fredegårds, är allt annat än liten.

Nyligen såldes en hörnvåning på Strandvägen för 348 000 kronor per kvadratmeter. För att räkna ut ett ungefärligt slutpris får man multiplicera den siffran med 200, berättar mäklaren Lars Fredegård.

– Den såldes till en trevlig köpare som blev kär i detta fina objekt, berättar han.

Försäljningen kom till stånd i ett läge där bostadsmarknaden är på väg uppåt, säger Lars Fredegård.

– Räntorna är på väg ner och börsen är gladare. Så fort finanssektorn blir på bättre humör får det effekt på bostadsmarknaden.

En våning med utsikt.

En våning med utsikt.

Pressbild

Tre gånger högre

De senaste 12 månaderna har det genomsnittliga kvadratmeterpriset på Östermalm, där även Gärdet och Hjorthagen ingår, legat på 115 045 kronor. Det visar siffror som Svensk Mäklarstatistik sammanställt.

– Givet snittpriset är det en väldigt hög nivå, säger Per-Arne Sandgren på Svensk Mäklarstatistik om försäljningen på Strandvägen.

Han menar att det generellt är tre typer av av lägenheter som säljs för de riktigt höga kvadratmeterpriserna. Försäljningen på Strandvägen är ett exempel på en av dem: Paradvåningar.

– De andra två är små lägenheter och vindsvåningar.