Tycker du att det är jobbigt att plocka ner och ställa fram allt julpynt varje år? Tänk då om det var över 6152 tomtar som skulle släpas fram.
Gunwor Bergh i Jordbro gör faktiskt precis det. I mitten på oktober varje år börjar hon plocka fram sin enorma samling.
– Det blir några vändor upp för trapporna, säger hon och hälsar Mitt i välkomna in.
Det är tomtar överallt – på bord, i bokhyllor, i trappen och till och med i badrummet. Gunwor och sambon sover i tomtelakan och på bordet dukas det med tomtebestick. Redan första advent öppnar hon upp sitt hem för ett julbord som är öppet för alla som vill, så länge man anmäler sig i förväg.
Gunwor och hennes sambo Sune kan ses med sin välfyllda tomtevagn på marknader från Tullinge till Gålö.
Angie Gray
Sedan är hemmet öppet för besök så längre tomtarna är framme. Ryktet om julmor sprider sig och nu får hon besök av skolklasser, förskolor och barn i området.
– Alla får komma hit bara man ringer och stämmer av att jag är hemma. Jag kan ju inte sitta hemma och vänta på folk.
Började med vattenskada
Samlandet började 1998. Huset drabbades av en vattenskada och Gunwor fick göra sig av med i princip allt i huset. När hennes barn skulle komma på besök i december hade hon fortfarande bara trädgårdsmöbler efter skadan.
– Då satte jag upp de få tomtar jag hade på ett bord för att göra det lite festligt. Och jag tyckte det blev så fint. Sedan efter julen var det rea på tomtar och det var väl där samlandet började.
Här brukar Gunwor och hennes sambo bjuda in till julbord första advent.
Angie Gray
När hon inte tar emot besökare åker hon och sambon Sune runt på julmarknader och säljer jultomtar i södra Stockholm. Tomtarna är ett delat intresse. Gunwor pekar på den äldsta tomten paret har. Den var Sunes när de träffades på en danstillställning.
– Då sa jag: Den där vill jag ha. Så då fick både tomten och han flytta in.
Resten av året syns inga tecken av tomtarna, Gunwor plockar ned allt, inklusive klistermärken på kaklet i badrummet.
Angie Gray
Jagar tomtar utomlands
Sune är elektriker och sköter all belysning. Tillsammans åker de ibland till julmarknader utomlands. De har varit i Tyskland, Polen, Finland och Estland på jakt efter nya tomtar.
– I dag samlar jag inte för samlandets skull utan mest om det dyker om någon tomte jag särskilt vill ha. Då spelar det ingen roll hur stor den är eller vad den kostar – det brukar bli några nya varje år.
Är man julmor ska det synas på bilen.
Angie Gray
Folk ger henne också tomtar, ofta hemmagjorda. Det finns pärlplattor, målningar och tomtekvastar. Och det är inte bara huset som visar vilken tomtemor hon är. Sedan fem år tillbaka har hon en personlig registreringsskylt på bilen där det står "Julmor".
– Tomtemor var för långt för att få plats men julmor var perfekt.
I januari ska allt plockas bort igen, men det görs i lugn och ro. Under resten av året finns inga spår av tomtarna i huset.
– Då sitter jag här och njuter av att det är tomt.
Även utsidan av huset är klätt i tomtar. Men hon oroar sig inte nämnvärt för elräkningen. "Nej, det finns ju LED-lampor nu. Det var värre förut."
Angie Gray
Magneterna på kylskåpet är ofta varit barn, barnbarn och barnbarnbarnens jobb att sätta upp.
Angie Gray