Kommunen gör ett stor antal HVB-placeringar varje år, det vill säga placeringar av barn och unga som behöver stöd och hjälp, på olika boenden. Huddinge har avtal med olika boenden, men placerar trots det många unga på boenden utanför avtalen.

Konkurrensverket har därför utrett Huddinges direktupphandlade placeringar, som inte har annonserats enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Det sammanlagda värdet på de granskade upphandlingarna uppgår till 25 miljoner kronor.

Enligt Konkurrensverket har Huddinge kommun brutit mot LOU genom att direktupphandla HVB-platser utan annonsering.

– Ofta är det väldigt akuta placeringar. De leverantörer vi har avtal med kanske inte har någon plats. Eller så har de plats, men det finns en problematik som gör att det inte går att placera barnen där. Det kan handla om gängkriminalitet eller annat som gör att det inte är lämpligt att placera barnet där och då får vi leta efter något annat, säger Roger Himmelsköld, upphandlingschef i kommunen.

Krävs på miljoner i böter

Konkurrensverket tycker dock att Huddinge har gjort fel. Eftersom det handlar om stora belopp under flera år menar myndigheten att kommunen måste ha varit medveten om att det finns behov av att upphandla ytterligare placeringsalternativ för att täcka behoven. Konkurrensverket har nu yrkat på att Huddinge kommun ska betala två miljoner i upphandlingsskadeavgift.

Kommunen motsätter sig kravet.

– Vi håller inte med. Det jobbas aktivt med det här hela tiden. Vi tittar på om vi har tillräckligt många leverantörer och har vi inte någon som kan ta emot någon med en viss problematik försöker vi uppdatera efter behovet. Men det är hela tiden nya scenarior som uppstår som inte går att förutsäga, säger Roger Himmelsköld.

De direktupphandlade placeringarna är också en dyr historia för kommunen.

– De tenderar ofta att bli dyrare. Och i många fall är det inte möjligt att kvalitetssäkra dessa lika rigoröst. Så det finns goda skäl att minimera antalet direktupphandlingar, säger Roger Himmelsköld.