Förhandlingarna om hyrorna för 2025 har startat tidigare än vanligt i år, och efter intensiva diskussioner är en tvåårig överenskommelse nu på plats.

Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsbolagen Stockholmshem och Familjebostäder har kommit överens om en hyreshöjning på i genomsnitt 4,69 procent, som börjar gälla från den 1 januari 2025.

Överenskommelsen ligger i linje med den som slöts med det tredje stora allmännyttiga bolaget, Svenska Bostäder, förra året.

För 2026 har man kommit fram till en höjning på 3,5 procent.

Tufft för många

Peter Bylund, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för hyresgästerna i Familjebostäder, är glad över att förhandlingarna slutförts i god tid, men han är medveten om att höjningarna kan bli svåra att hantera för många.

– Det är långt ifrån de 15 eller 16 procent som många andra kräver, men med det sagt så är det fortfarande höga höjningar som kommer bli tuffa för väldigt många hyresgäster som har det kämpigt ekonomiskt, säger han.

I och med att inflationen och räntorna sjunker så kommer Hyresgästföreningen vilja se betydligt lägre höjningar vid förhandlingarna inför 2027, fortsätter han.