Det var 2016 som Samuel Andersson och Sandra Larsson träffades på en bibelskola i Småland. De gifte sig 2019 innan flytten gick till Barkarby 2020.

Och nu har de bestämt sig för att starta Barkarbykyrkan. Deras egna kyrka.

– Vi tror att eftersom kyrkan är en plats där människor möts finns det fördelar med att ha det nära. Vi tror på den lokala kyrkan, lite på samma sätt som det kan vara fördelaktigt att ha en mataffär nära, säger Samuel Andersson.

Vill göra tron vardaglig

Barkarbykyrkan är en frikyrklig församling som tillhör samfundet Equmeniakyrkan. Paret vill nå ut till boende i Barkarby som vill engagera sig i sin tro tillsammans.

– Vi försöker göra så att tron blir vardaglig. Inte bara att man går på gudstjänst på söndag och sen lever på som ingenting. Utan att tron får bli något man har och bär med sig hela tiden i varje val och del av livet, säger Samuel Andersson. 

Till skillnad från andra församlingar så har Barkarbykyrkan ingen särskild religiös lokal. I stället ses medlemmarna hemma hos paret så mycket som möjligt.

Om gruppen skulle bli såpass stor att de inte längre får plats är planen att börja dela upp sig vid samlingar.

– Målet är inte att skaffa någon lokal. Då behöver vi inte lägga tid på att samla in pengar eller något administrativt. Istället kan vi fokusera på att ta hand om varandra, andra och upptäcka mer av Jesus.

"Alla blir medarrangörer"

Kyrkan har redan börjat arrangera flera evenemang i Järfälla. Bland annat en rörelseklubb för småbarn och en workshop som går ut på att lära känna dig själv och gud bättre.

– Alla blir medarrangörer i våra samlingar. När vi möts kan en ställa en fråga, en annan dela ett bönesvar och en tredje tipsa om en lovsång. Det är ingen som spikat en agenda. Så det skiljer sig lite i utformningen jämfört med en traditionell kyrka. Men den viktiga, som är tron på Jesus, är densamma.

Parets 3-åriga son Josia som svingar sig under församlingens rörelsekurs.

Parets 3-åriga son Josia som svingar sig under församlingens rörelsekurs.

Privat

Färre konfirmerar sig

2023 ökade antalet 15-åringar som konfirmerade sig för första gången sedan 1993. I Järfälla församling var det 86 stycken som konfirmerade sig vilket motsvarar 8 procent av alla 15-åringar i kommunen, enligt statistik som nyhetsbyrån Newsworthy har sammanställt.

Det var lägre än genomsnittet i landet där ungefär var femte 15-åring i Sverige konfirmerade sig.

– Järfälla har en stor mångfald av människor. Många har utländsk bakgrund och den ekonomiska och sociala tryggheten varierar. Ofta är det församlingar där fler har trygga ekonomiska möjligheter som väljer att låta sina barn konfirmeras. I mer utsatta områden är det färre som väljer konfirmera sig, säger Hanna Lönneborg, kyrkoherde i Järfälla församling.

Hur ser intresset ut för Svenska kyrkan i Järfälla?

– Intresset för Järfälla församling har ökat. Fler deltar i verksamheter, är nyfikna på det vi gör och allt som händer. Människor deltar gärna men vill i mindre utsträckning boka upp sig. Det svarar mot trenden i samhället att man hellre bokar upp sig på enstaka uppgifter.

Arkivbild. Järfälla kyrka. Förra året konfirmerade sig färre i Järfälla än riksgenomsnittet.

Arkivbild. Järfälla kyrka. Förra året konfirmerade sig färre i Järfälla än riksgenomsnittet.

Åsa Sommarström

"Jag är inte alls orolig"

Trots ett minskat intresse för konfirmation i Järfälla är Samuel Andersson optimistisk.

– Det finns många vägar till tro och konfirmation är en av dem. Att det är mindre konfirmander är tråkigt men jag är samtidigt övertygad att Jesus har full koll på framtiden och jag är inte alls orolig, säger Samuel Andersson.