Förra året klädde Jan Jönsson (L) upp sig i drag för att protestera mot Sverigedemokraternas retorik mot dragqueens och deras försök att stoppa sagostunder och teaterföreställningar. 

Sedan dess har hat och hot mot hbtqi-personer ökat, enligt Jönsson.

– Efter att jag fick vara dragqueen för en dag har jag träffat många dragartister och andra kulturarbetare som berättat om att de blir utsatta för mycket hot och hat, och att det dessvärre har ökat under våren, säger han.

Paraderade i drag

Därför valde Jönsson att återigen ta på sig läppstiftet och klackarna för att delta i årets Prideparad. Stylad av dragartisten Adam "Admira" Risberg gick han längst fram i Liberalernas sektion.

– Drag är i dag mer efterfrågat av den svenska publiken än någonsin tidigare, samtidigt som hatarna blivit mer aggressiva. Att klä upp sig i drag under årets Prideparad är mitt sätt att stå upp för fria uttryck utan förtryck, säger Jönsson och fortsätter:

– Jag vill uppmuntra fler att våga vara sig själva och använda sina rättigheter för att skapa ett mer frihetligt och tolerant samhälle.

SD: "Ett överklassevent"

Sverigedemokraterna är sedan 2014 portade från att delta i paraden. Gabriel Kroon (SD), gruppledare i Stockholms stad, kritiserar Stockholm Pride och kallar det "ett överklassevent som promenerar på Sveriges rikaste gator".

"Om RFSL och Jan Jönsson i klänning verkligen vill stå upp för utsatta HBTQ+ människor så anser vi att Prideparaden bör gå genom Järva från Tensta/Rinkeby till Akalla. Där ser vi i dag hedersförtryck i Stockholm" skriver han i ett sms.

Han tillägger att han gärna skulle delta om paraden gick där.

"Men jag kommer inte att promenera på Sveriges rikaste gator och inbilla mig att jag gör skillnad för HBTQ+ personers liv."

"Säger en hel del"

Angående kritiken om SD:s retorik gentemot dragqueens skriver Kroon:

"Sverigedemokraterna har inga fördomar mot dragqueens. Om Jan Jönsson vill klä ut sig i klänning och läsa för barn får det stå för honom fritt, så länge han inte sexualiserar eller påför barnen en politisk agenda."

Jan Jönsson (L) svarar:

– Till att börja med finns det inga sagoläsande dragqueens som sexualiserar barn i Sverige, bara det uttalandet säger en hel del om Sverigedemokraternas syn på dragqueens. Därtill har flera av hans partikamrater, inte minst Åkesson själv, återkommande kritiserat dragqueens och i flera kommuner har Sverigedemokraterna försökt stoppa sagoläsningar på biblioteken.