Beslutet fattas av skolpolitikerna torsdag den 24 oktober. Men majoriteten vet på förhand att beslutet blir nedläggning.
– Ja, det är tyvärr så det ser ut. Och det är också ett jättetråkigt beslut för mig som Skarpnäcksbo, säger Vänsterparitets Tina Kratz som är ledamot i utbildningsnämnden.
Tina Kratz, Vänsterpartiet.
Björn Dalin/Stockholms stad
Enligt utbildningsförvaltningens underlag till beslutet har elevantalet och söktrycket till Kärrtorps gymnasium minskat under flera år. Det har gjort att skolan har haft "ett betydande underskott" samt outnyttjade lokalytor som kostar pengar.
Hur det kommer sig att skolan inte är tillräckligt populär har Tommy Fabricius, som är tillförordnad rektor sedan höstterminen, svårt att hitta en given förklaring till.
– Varför är den stora frågan. Men tyvärr är skolan inte tillräckligt attraktiv bland de sökande och ryktet inte tillräckligt gott, säger han.
Har fått statsbidrag
Skolledningen och utbildningsförvaltningen ska ha försökt att vända trenden, och göra det mer attraktivt att plugga där, utan att lyckas. Bland annat har man satsat på lärarlöner, pedagogik, elevers psykiska hälsa, en ny programmix och marknadsföring. Skolan har även fått statsbidrag riktat till skolor som har särskilt svåra utmaningar med hänsyn till elevernas socioekonomiska bakgrund.
Skolan har enligt tjänsteutlåtandet problem med studiemiljön och många elever är missnöjda, visar en enkätundersökning. Tommy Fabricius menar dock att det finns en risk att elever svarar utifrån den allmänna bilden av skolan och ryktet kring skolan snarare än utifrån hur det verkligen är.
– Jag frågade en elev som skulle sluta om orsaken och fick svaret att allt egentligen är bra. Men eleven tyckte det var jobbigt att berätta för andra att denne går på Kärrtorp, säger Tommy Fabricius som menar att ett rykte kan ge en negativ spiral som är svår att vända.
Tommy Fabricius, tillförordnad rektor höstterminen ut.
Privat
Han menar att förutsättningarna för en populär skola egentligen är goda.
– När jag rör mig i skolan känns stämningen lugn. Lokalerna är fantastiska och det är låg personalomsättning med hängiven personal. Men resultaten talar sitt tydliga språk, och avvecklingsförslaget är fullt förståeligt.
Vänsterpartiets Tina Kratz bekräftar bilden av att man försökt att vända trenden.
– Vi, förvaltningen och rektorer har följt Kärrtorps gymnasium länge och verkligen försökt vända trenden med olika lösningar. Men tyvärr har skolorna gått mot allt större segregation, säger hon.
Från 1200 till 300
Läsåren 2011/12 till 2013/14 var skolan en av stadens större, med cirka 1 200 elever. I dag går drygt 300 elever i Kärrtorps gymnasium.
Utbildningsförvaltningens förslag är att skolan stänger antagningen från och med läsåret 2025/2026 och att befintliga elever får fortsätta sin utbildning till och med 2027. Därefter stängs Kärrtorps gymnasium.
– Alla kommer att få gå klart sin utbildning. Och vi i personalen ska skapa en känsla av "business as usual". Eleverna ska inte bli lidande, säger Tommy Fabricius.