Som en del i sommarens aktivitetsprogram på David Helldéns torg i Hökarängen ska Ida Lod i samarbete med Konsthall C skapa en klagokör.
– Många har blivit tystade genom åren eller fått höra att de inte kan sjunga. Jag brinner för att människor ska våga använda sina röster och uttrycka sig kreativt, det är vad jag jobbar med sedan 2010. Det här projektet ligger i linje med just det, säger Ida Lod.
Under lördagar i augusti ska hon, tillsammans med grannar i stadsdelen, skapa en kör av klagomål. Aktiviteten riktar sig till alla från gymnasieåldern och uppåt och ingen tidigare erfarenhet av sång eller körsång behövs. Ingen föranmälan krävs heller, det är bara att komma förbi torget.
Behöver inte låta perfekt
Deltagarna får först spåna fram klagomål, stora som små. Därefter ska Ida komponera ihop klagomålen till en sång som deltagarna får öva in. Den 27 augusti blir det konsert.
– Det blir lite som en workshop i modet att använda rösten och det viktiga är inte att det låter perfekt, utan att man sjunger högt och stolt, säger Ida.
Ida Lod trycker på att man inte måste vara med alla tillfällen. "Om du missar de första tillfällena så är du fortfarande varmt välkommen".
Most photos
Klagokören i Hökarängen blir en del av ett internationellt projekt som två finska konstnärer startade år 2005. Klagande är ett mänskligt fenomen som tar mycket energi och genom att sjunga ut klagomålen i kör ville de omvandla energin till något överraskande, och ofta roligt.
Genom årens gång har klagokörer funnits i bland annat Melbourne, Chicago och Tokyo.
Känsla av gemenskap
– De finska konstnärerna har märkt att det alltid blir mycket skratt. Folk gillar att klaga och att sjunga, tar man båda sakerna seriöst men blandar dem på ett oväntat vis så blir det också humor. Ofta finns det ett engagemang med djupare värderingar bakom missnöjet och när man vågar ta det på allvar kan det ha en transformerande potential och man kan komma till kraft tillsammans, säger Ida.
Syftet med aktiviteterna på stadens sommartorg är att medborgarna ska träffas och samtala. Det är även en av de saker som Ida hoppas att kören ska bidra med.
– Jag hoppas att människor som inte vanligtvis skulle mötas kommer mötas här och att vi kan skapa en känsla av gemenskap. Jag vill också att det ska vara roligt och att det finns en nyfikenhet och ett mod hos deltagarna.