I femton år, sedan 2008, hade Korpen Vallentuna sin verksamhet i en lokal i ishallen där de bland annat drev ett gym. Fastigheten är kommunens men Korpen fick aldrig något eget hyreskontrakt utan hyrde i andra hand.

Vallentuna Hockey hyr i första hand och har haft flera kontrakt genom åren. Ett skrevs 2020 och löpte på hela 50 år innan det revs upp förra året (se faktarutan).

Därmed ställdes Korpen utan lokal och sedan den 1 april är det hockeyn som använder den.

Inget utrymme för förhandling

– Ordföranden i Vallentuna Hockey ringde och sa att nu har kontraktet upphört och ni behöver flytta ut sista mars. Då hörde jag av mig till kommunen och frågade om vi kunde få hyra lokalen i första hand. Men det var redan klart och de hade skrivit ett nytt kontrakt med hockeyn, säger Ulrika Skarin, verksamhetschef i Korpen Vallentuna. 

Hon och Korpen befann sig nu i ett besvärligt läge och måste lämna lokalen de hyrt i 15 år. Till slut hittade de en samarbetspartner i Active Gym som de nu delar lokaler med. Gymutrustningen de själva investerat i fick de sälja. Och de nuvarande lokalerna är mindre.

Mån om samarbetet

Trots att de blev uppsagda och det framkommit att de betalat en mycket högre andrahandshyra än Vallentuna Hockey betalat till kommunen vill Ulrika Skarin inte kritisera kommunen.

– Det blir svårt. Jag vill ha ett bra samarbete med kommunen, det är viktigt för oss som förening, säger hon.

Ulrika Skarin blir vemodig av att återvända till lokalen där Korpen hade verksamhet i 15 år.

Ulrika Skarin blir vemodig av att återvända till lokalen där Korpen hade verksamhet i 15 år.

Louise Kristoffersson

Men andra reagerade och en privatperson överklagade det nya avtalet, bland annat eftersom Vallentuna Hockey inte betalar marknadsmässig hyra. Utslaget per månad ligger den på 10 800 kronor medan Korpen fått betala hela 27 000 kronor för att hyra lokalen i andra hand. Den som överklagat ansåg att kommunen gav ett individuellt stöd till hockeyföreningen genom det billiga avtalet.

Kommunen svarade att den låga hyran ska ses som ett av flera stöd de ger till bidragsberättigade föreningar. Den som överklagade tyckte också att Korpen borde ha besittningsrätt för lokalen efter så lång tid.

Avtalet hävs

I förra veckan kom förvaltningsrättens dom. Den upphäver hyresavtalet eftersom den gynnar en enskild näringsidkare, vilket är förbjudet enligt kommunallagen.

– Kommunen menar att den bestämmelsen inte är tillämplig för att Vallentuna Hockey inte är näringsidkare, säger rådman Jonatan Wahlberg. Men vi menar att den måste läsas ihop med bestämmelser inom EU-rätten om statsstöd. EU-domstolen är väldigt tydlig med att det offentliga inte får snedvrida konkurrensen genom att ge bidrag till enskilda företag.

Näringsidkare enligt domstolen

Enligt Jonatan Wahlberg är begreppet företag vittomfattande inom EU-rätten.

– Oavsett organisationsform är det avgörande om man agerar på en marknad där andra aktörer också finns. I ljuset av de bestämmelserna måste man se på Vallentuna Hockey som en näringsidkare som erbjuder idrott till kommunens medborgare. 

Kommundirektör Annika Hellberg säger att Vallentuna kommun kommer att överklaga domen och fallet går då vidare till kammarrätten. Innan det avgjorts vinner domen inte laga kraft och hyresavtalet behöver inte rivas upp.