Sedan rätt nyligen har Brommaborna, och för all del även andra, fått en ny krog att besöka:
Restaurang Ygbergs i Ålsten.
Vad är det för typ av restaurang?
– Vi har skapat vad jag ser en mycket efterlängtad krog för alla Brommabor, en kvarterskrog med mycket klassiska rätter men också med mycket twist, med nordiska och franska köksinslag, säger Sofia Gustafson, operativ chef på restaurang Ygbergs.
Hon är en av fyra delägare. Tre av delägarna är bosatta i Bromma, dock inte Sofia Gustafson.
– Det var väl de andra tre som kände att det saknades något här i Bromma, just för alla Brommabor och för större delen av västerort.
Sofia Gustafson säger att hon sedan tidigare har lång erfarenhet av att driva restauranger, bland annat har hon drivit restaurangen på Moderna museet och en restaurang på Skeppsholmen.
Vad är det ni erbjuder som inte funnits i Bromma sedan tidigare?
– Jag tror att vi kanske tagit en liten plats på det sättet att i stället för att man åker in till Stureplan, Sturehof eller Riche och äter klassisk skagen eller ostron och champagne så kan man få det här hos oss. Vi står för väldigt hög kvalitet.
"Klassisk kroginteriör"
Kökschefen Martin Lindmark har tidigare bland annat arbetat på Calle P i Berzeli park.
Det känns som en klassisk kroginteriör med moderna inslag, ett fint vardagsrum för Brommaborna att vistas i.
Hon säger att de har lagt ned mycket tid och pengar på att ställa i ordning restaurangen.
– Det känns som en klassisk kroginteriör med moderna inslag, ett fint vardagsrum för Brommaborna att vistas i.
De har tagit över lokaler som en second handbutik, Ditt & Datt, tidigare haft på Ålstensgatan, lokaler de under ett års tid byggt om till en restaurang.
Sofia Gustafson är operativ chef på restaurang Ygbergs.
Tania Johannisson
– Vi har byggt allt från grunden.
De fyra delägarna tror på att det finns en marknad för en restaurang med lite mer guldkant i den här delen av Stockholm. En indikation fick de förra åren när Ålsten firade 100 år. Under jubileet serverade de en macka de själva designat.
– Då sålde vi 400 mackor på två timmar. Då förstod vi att folk värnar om kvalitet och smak och upplevelser, det kändes som en bra förstudie för oss, det gav oss också förtroendet att satsa mer.
Var kommer namnet Ygbergs från?
– En homage till Herman Ygberg.
Herman Ygberg var en stadsplanerare som levde på 1800-talet som var med och skapade i trädgårdstäder bland annat i Bromma.