Naturen står på vänt när Mitt i träffar Parkbackens vänner vid Slättgårdsvägen i Mälarhöjden. Träden är kala och fjolårslöven täcker fortfarande marken i Branterna – skogsområdet mittemot Mälarhöjdens skola. Det ser lite ödsligt ut men skenet bedrar. Skogspartiet har ett rikt djurliv. Här finns rådjur, rävar, grävlingar, olika slags fladdermöss och många fågelarter. Ekar och andra lövträd växer i slänterna.
Här vill Stockholms stad bygga 65 bostäder i fem femvåningshus. Det blir ett bra läge för de nya invånarna – nära till kollektivtrafiken, skolan och till Mälarhöjdens centrum.
Gatuvy längs Slättgårdsvägen med ett par av de planerade husen till vänster. De planeras i två grupper – två hus i norra delen av Branterna (närmre centrum) och tre hus i södra delen.
Stockholms stad
Buller vid skolan
Blir projektet av tas cirka 10 procent av skogen i anspråk. Men påverkan blir större än så, betonar Parkbackens vänner som stridit mot planerna sedan de blev kända hösten 2022.
– Under de två–tre år då byggena pågår kommer det att bullra så mycket att många djur försvinner. Frågan är om de kommer tillbaka. Det är en stor förlust för 65 bostäders skull, säger Lars Westerlund när Mitt i träffar honom och två andra medlemmar vid Branterna.
På andra sidan vägen ligger Mälarhöjdsskolan, med drygt 1 200 elever. De blir påverkade av byggtrafik och buller i flera år och när husen är klara kommer trafiken nära skolan att öka. Det är inte acceptabelt, menar trion.
– Staden tittar så snävt på det här. De tar inte hänsyn till den påverkan bygget har runt omkring – på skolan, på trafiken, på naturen som skuggas av de höga husen, säger Malou Örner.
Höga bostadsmål
Byggen i grönområden väcker protester på flera håll i söderort. Tidigare lämnades de kvar som gröna lungor, men numera planeras byggen i dem. Det är nödvändigt för att nå det politiskt satta målet att bygga 140 000 bostäder till 2035, menar Joel Berring, handläggare vid stadsbyggnadskontoret.
Staden tittar så snävt på det här.
– Det är bra när vi hittar hårdgjorda platser att bygga bostäder på, som Örnsbergs industriområde. Men det räcker inte till för att få en sund bostadsmarknad. Vi måste titta på grönområdena också, när mindre och mindre mark finns kvar, säger han.
Samråd i april
Under april är förslaget till detaljplan för Branterna ute på samråd. I det finns bland mycket annat en lista över hur mindre hackspett och fladdermusarten dvärgpipistell ska kompenseras genom "artskyddsåtgärder" – som att begränsa nattbelysning, sätta upp holkar och lämna kvar död ved. Orsaken är att byggplanerna annars kan stoppas.
– Vår naturvårdsutredning visade att vi måste ta fram åtgärderna. Annars skulle man kanske inte få bygga. Artskyddsförordningen är särskilt stark när det gäller fåglar, säger Joel Berring.
Risk för översvämning
Också skyfallsproblematiken är en knäckfråga. När ytor hårdgörs i Branterna ökar översvämningsrisken på Slättgårdsvägen och vid lågpunkter i området, som redan har problem. Några färdiga lösningar finns inte, utan måste arbetas fram, berättar Joel Berring. Parkbackens vänner efterlyser dem starkt.
– Skyfallen kommer att bli värre i framtiden. Här tar man bort den grönska som tar hand om regnet, säger Peter Palmgren.