Till Giftinformationscentralen ringer allmänhet och sjukvård för rådgivning om akuta förgiftningar.
När det gäller lustgas är trenden solklar: Förra året fick verksamheten in sammanlagt 589 sådana samtal. I år har hittills 687 samtal registrerats, och det bara fram till början av augusti.
– Vår tolkning är att det är fler som blir allvarligt skadade till följd av lustgas, säger Jenny Bång Arhammar, överläkare på Giftinformationscentralen.
Det typiska samtalet rör en ung person mellan 18 och 25 år som under en längre tid använt mycket lustgas. Personen kan lida av stickningar i fingrar och fötter, ha svårt att stå och gå eller kissa på sig.
En annan typisk symptombild är att ens kognitiva förmåga tar stryk.
– Man blir lik en dement person: pratar långsamt, får svårt att hålla en röd tråd och glömmer saker, säger Jenny Bång Arhammar.
Huruvida det finns ett riskfritt sätt att använda lustgas som rusmedel går inte att säga, enligt Jenny Bång Arhammar. "Det har visat sig att det inte finns något riktigt säkert bruk utanför vården."
Jeanette Hägglund
Säljer lustgas: "Efterfrågas"
Lustgas kan köpas såväl digitalt som i fysisk affär. Mitt i har varit i kontakt med en butik i Sundbyberg som säljer produkten. Enligt vd:n, som vill vara anonym, måste man ha fyllt 18 år för att få handla lustgas där.
– Vi tillämpar samma hårda och strikta rutiner som vid köp av tobak.
Lustgas har orsakat allvarliga skador bland folk som har använt det som rusmedel. Hur ser du på ditt ansvar i detta?
– Vi ser allvarligt på detta och är stenhårda kring våra rutiner. Misstänker vi att det skulle köpas i berusningssyfte så nekar vi kunden att köpa. Vi har till och med stängt av kunder.
Varför säljer din butik lustgas?
– Vi säljer produkter som efterfrågas. Lustgas har många användningsområden och används flitigt i dag inom matlagning.
Nya lagförslag
Sedan i fjol har Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna fått i uppdrag av regeringen att sprida information om riskerna med användning av lustgas i berusningssyfte.
Regeringen har också presenterat utredningen "En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas", som är ute på remiss fram till den 30 augusti.
Utredningen föreslår en ny lag som ska förbjuda försäljning av lustgas i berusningssyfte. Förslaget innebär att det blir olagligt att sälja lustgas till personer under 18 år och vuxna ska endast kunna köpa maximalt två små behållare om nio gram per köptillfälle.
– Jag vill inte säga exakt vad vi kommer gå fram med men det är uppenbart att vi behöver en reglering. Att lustgas säljs oreglerat är djupt otillfredsställande och leder till att unga drabbas av allvarliga skador, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).
Jenny Bång Arhammar ser en pedagogisk utmaning i att varna för en produkt som faktiskt är laglig.
– Då gör man feltolkningen att det här är ofarligt. Det är svårt att informera sig fram, så jag tror att man kan nå fram längre med det här lagförslaget.