Sportbladet var först med att rapportera om att AIK planerar att sänka åldern för sina elitlag, från 13 till 10 år. 

Klubben vill inte kommentera, men i ett sms till Mitt i skriver kommunikationschefen att "AIK Fotboll ser över inriktningen för både akademiverksamheten och ungdomsverksamheten i stort", samt att en strategi kommer att presenteras under veckan. 

Enligt en person med god insyn i AIK:s ungdomsfotboll har AIK redan "smygstartat" och bjudit in 10-åringar för akademiträning. Personen ser en risk för ökad stress och oro bland ledare, barn och föräldrar och tror att sänkt ålder kommer få AIK att tappa både spelare och ledare. 

– I de sista kullarna som blev selekterade in i akademin vid nio års ålder, de som är födda 06-08, blev det en väldigt dåligt utfall. Ett av lagen behövde helt läggas ned, i de övriga lagen finns endast en handfull spelare från selekteringen vid nio års ålder kvar.

Sänkte åldern

Flera Stockholmsklubbar, som Djurgårdens IF och Hammarby IF, har idag akademilag för tioåringar. Det hade även AIK, men 2017 beslöt man att höja gränsen "för barnens välmående" – från 9 år för pojkar och 11 år för flickor, till 13 år. Beslutet fick stor uppmärksamhet. 

Enligt Aftonbladets uppgifter har AIK nu börjat scouta barn till nya topplag från andra föreningar. Apollon Solna FK hör till de som uttrycker oro inför en sådan utveckling. 

Mitt i:s källa säger att det stämmer att initiativ tagits för att få över talangfulla barn och menar att det strider mot överenskommelser med andra föreningar.

AIK:s ledning betonar å sin sida i Aftonbladets artikel att de följer förbundets regler och riktlinjer kring rekrytering av spelare. De säger även att klubben följer de överenskommelser de har med föreningar som AIK samarbetar med.

Omdebatterat

Selektering eller toppning inom barn- och ungdomsidrott är en omdebatterade fråga. En fördel som lyfts är att det ger unga spelare chans till utmaning och utveckling. 

De nackdelar som lyfts handlar ofta om stress och om att "bortvalda" barn och unga tenderar att slutar spela. Svenska fotbollförbundet rekommenderar ingen selektering före 15 års ålder.