I slutet av augusti deltog Tyresöbon Lars Svidén, 79 år, i veteran-VM i Göteborg som hölls den 13 till den 25 augusti. Efter att ha sprungit halvmaran under två timmar kom han hem med inget mindre än en guldmedalj efter att ha vunnit, i lag med två andra svenskar. Individuellt kom han tia i kategorin för män som fyllt 75 men inte 80. I världen.

– Det var väldigt stort och häftigt, med gemensamma kläder och allt som vanliga VM vilket förvånade mig. På prisutdelning var det nationalsången och hela köret. Då kände jag mig stolt.

Veteran-VM, där bland annat Ingemar Stenmark tävlade i stavhopp i år, hålls vartannat år i olika länder. Men det var första gången Lars Svidén var med. Tidigare har känts för långt att resa. För att värma upp sprang han Midnattsloppet veckan innan, ett millopp han varit med i varje år det arrangerats.

För omkring 30 år sedan sprang han det på 36 minuter och 40 sekunder.

– Det var väldigt snabbt på den tiden, det är ett fint minne.

Sugen på VM 2026

Även gången han som 50-åring sprang världens största maratonlopp i New York sticker ut med en bra tid.

Men det han är mest stolt över i löpväg är trots att guldet på veteran-VM.

– Träningen ger resultat. Jag hade tränat ganska mycket inför tävlingen, men veckan innan trodde jag att jag hade blivit sjuk. Jag åkte ner ändå och det gick ju bra.

Lars Svidén var inte beredd på att veteran-VM skulle vara så pass uppstyrt som det var. Väl där tog han och hans lagkamrater guld i grenen halvmara.

Lars Svidén var inte beredd på att veteran-VM skulle vara så pass uppstyrt som det var. Väl där tog han och hans lagkamrater guld i grenen halvmara.

Privat

Lars Svidén har alltid tyckt det är kul med löpning och han tror att det är en av anledningarna till att han håller sig frisk. Har han inte varit ute på ett tag ”kryper det i kroppen”. I löparspåren i Tyresö är han välkänd.

– Jag har varit frisk och förskonad från skador, det har nog mycket med löpningen att göra tror jag.

Trots att det är en lång resa till Sydkorea, där veteran-VM 2026 ska hållas, är Lars Svidén lite sugen. Han skulle i sådana fall tävla i en annan grupp då han hunnit fylla 80.

– Vi får se. Det är inte helt uteslutet, man blir ju lite sugen.