Liseberg

Det var strax efter klockan 10 på måndagsförmiddagen som räddningstjänsten fick larm om en brand i en av de utanpåliggande rutschkanorna på det pågående bygget av Lisebergs nya vattenpark Oceana.

– Det blev en ganska dramatisk inledning på räddningsinsatsen. Tidigt skedde det en brandgasexplosion som gjorde att vi fick retirera. Vi fick börja inrikta oss på att begränsa den häftiga brand som uppstod, säger Per Nyqvist, vakthavande räddningschef i Västra räddningsregionen, under en presskonferens på tisdagsförmiddagen.

Tjock svart rök bolmade ut över stora delar av Göteborg och räddningstjänsten gick ut med ett så kallat viktigt meddelande till allmänheten om att hålla sig inomhus och stänga fönster och dörrar.

– Samtidigt pågick en omfattande räddningsinsats för att utreda om det fanns nödställda. Vi kan konstatera att det trots det dramatiska förloppet har gått att rädda delar av byggnaden, säger Per Nyqvist.

Mycket rök. Den svarta röken som bolmade ut över staden fick räddningstjänsten att gå ut med ett så kallat viktigt meddelande till allmänheten om att hålla sig inomhus och stänga fönster och dörrar.

Mycket rök. Den svarta röken som bolmade ut över staden fick räddningstjänsten att gå ut med ett så kallat viktigt meddelande till allmänheten om att hålla sig inomhus och stänga fönster och dörrar.

Räddningstjänsten Storgöteborg

Skedde under "arbetsmoment"

På pressträffen fanns även Niklas Sparw, affärsområdeschef på NCC med ansvar för byggverksamhet i Sverige.

– Det är en fruktansvärd händelse och en tung dag för NCC, Liseberg och Göteborg. Vårt fokus nu är att ta hand om våra medarbetare, stötta vår kund Liseberg och bistå polis och räddningstjänst i arbetet för att utreda vad som har hänt.

NCC meddelade under måndagen att branden startade i samband med att ett "arbetsmoment” hade utförts. Fler detaljer än så ville man inte berätta.

– Det är för tidigt att uttala sig om exakt vad det är för typer av arbeten som har utförts, säger Niklas Sparw.

Jubileumsprojekt. Det nu nedbrunna vattenlandet ska ha kostat runt en miljard att bygga.

Jubileumsprojekt. Det nu nedbrunna vattenlandet ska ha kostat runt en miljard att bygga.

Dino Soldin

Saknad person

Även Lisebergs vd, Andreas Andersen, uttryckte sin stora bestörtning över det inträffade.

– Vi är bestörta och djupt olyckliga, berörda och skakade över det som har hänt.

Under tisdagen saknades fortfarande en man som befunnit sig på bygget på uppdrag av Liseberg.

– Våra tankar finns hos vår kollega och hans familj och anhöriga.

Många undrar vad som händer härnäst, men han menar att det ännu är för tidigt att svara på.

– Det enkla svaret är att vi inte vet. Just nu är vårt fokus inte på ekonomin eller de materiella skadorna, utan på de människor som berörs av branden. Vi har i dagsläget inte överblick över de projektmässiga konsekvenserna. Samtidig kan jag lova, att vi kommer att se framåt med beslutsamhet och hopp. Vi kommer ta oss igenom detta, säger Andreas Andersen