Annandag påsk 2020.

Martin Hummel-Gradén och sambon Carin Hesselroth väntade sitt första barn vilken dag som helst.

Det var precis i början av pandemin och Martin, som drev sin egen designbyrå efter femton år som art director, hade börjat jobba hemifrån eftersom han var orolig för att bli sjuk och inte få vara med på förlossningen.

Den här förmiddagen skulle han ta en kort löprunda för att sedan åka och köpa mer färg för att få klart målningen av källaren.

Blev förlamad

Men Martin kom aldrig hem från joggingspåret och när timmarna började gå förstod Carin att något måste ha hänt.

– Jag åkte och letade kring Sisjön där jag visste att han brukade springa. När jag kom tillbaka hem och parkerade bilen hörde jag sirenerna. Jag började ringa runt och fick till sist veta att han låg på Sahlgrenska.

Han hade drabbats av en svår stoke och låg i respirator.

– När han vaknade efter fyra dagar hade han inget tal och inga rörelser, säger Carin, som ändå hade svårt att förstå hur illa han drabbats.

– Dagen efter sa jag till min barnmorska att jag nog trodde att Martin skulle ha blivit så pass bra att han kunde vara med på förlossningen. 

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/britt-92-malar-guldkant-pa-livet/repvdg!lfpiBeVOt7MYTU9FoqZc6Q/

Intellektet intakt

Då visste hon inte att det skulle dröja 242 dagar innan han kom hem igen.

När Carin födde parets dotter Majken låg Martin på intensivvårdsavdelningen, men leendet när han fick se henne för första gången bekräftade att han förstod.

– Att intellektet är intakt är vi förstås väldigt glada över. Han är fortfarande samma person och jargongen mellan oss är fortfarande densamma.

Hur prognosen ser ut framåt kan ingen egentligen veta och Martin gör framsteg hela tiden, även om han fortfarande har svårt med talet och bara kan gå korta sträckor med stöd.

– Jag får påminna mig själv varje dag om att det inte är en mardröm, säger han.

Konstnärlig bakgrund

Men mitt i sorgen har han börjat hitta tillbaka till kreativiteten, som alltid varit en stor del av hans liv och identitet.

– Konsten är en ventil som visar vem jag var och fortfarande är. När jag målar känns allt som vanligt, säger Martin.

Han är en självlärd konstnär, samtidigt som uttrycket är färgat av hans långa bakgrund inom design, formgivning och graffiti.

Motiven föreställer allt från personporträtt till retroprylar och hans karaktäristiska humla som anspelar på efternamnet, Hummel.

I butiken Lidholms Speceri & Diverse i Askim pågår under hela juni hans utställning "HG 001".