JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Mika från Bällsta tävlade i VM från vardagsrummet

Mika Söderström kan tävla i e-cykling mot cyklister i hela världen från vardagsrummet i Bällsta.

Mika Söderström kan tävla i e-cykling mot cyklister i hela världen från vardagsrummet i Bällsta.

Mikael Andersson

20250128190204
20250129093314
2025-01-28
19:02
2025-01-29 09:33

Från elitlöpare till dubbel svensk mästare i cykling. Mika Söderströms idrottskarriär tog en ny vändning när hon fick skador.

Med den nya sporten e-cykling hittade hon tillbaka till lusten.

2016 var ett framgångsrikt år för löparen Mika Söderström. Hon var en lysande löpare som efter en period med skador tog fyra guld på ungdoms-SM och kom femma på 2 000 meter hinder vid ungdoms-EM.

Sen kom nya stressfrakturer.

– Jag förväntade mig att det skulle gå lika lätt att komma tillbaka som innan, men så var det inte. Då började också problemen med mental ohälsa. Jag tyckte inte att det fanns så mycket kvar av mig om man tog bort löpningen.

Cyklade i Markim och Kårsta

I samma veva hade hennes pappa också fått problem med skador och blivit rekommenderad att börja cykla. Han köpte en landsvägscykel och fick med sig Mika ut på de vackra vägarna i Roslagen: runt Frösunda, Markim, Kårsta och Rimbo.

När vintern kom hittade hon till e-cyklingen och den nya sporten var både enkel och kul. Hon kan både träna och tävla hemma vardagsrummet genom att sätta en av sina fem cyklar på en trainer, koppla den till datorn och skapa att spel.

Den blågula tröjan får bara bäras av den som är svensk mästare.

Den blågula tröjan får bara bäras av den som är svensk mästare.

Mikael Andersson

När som helst på dygnet kan hon gå in i ett spel och tävla mot cyklister runt hela världen.

"Ska var kul"

Med psykologhjälp har hon hittat sin egen drivkraft. 

Jag förväntade mig att det skulle gå lika lätt att komma tillbaka som innan, men så var det inte.

– Jag var väldigt inställd på elitidrott och prestation när jag friidrottade. Så när jag började med något nytt var jag noga med att det inte skulle ersätta friidrotten, utan för att det var roligt. Grunden är att det ska vara kul, inte vilka resultat jag gör. Då mår jag bättre och kanske går det bättre också. 

Hon känner sig friare inom e-cyklingen. Dels för att sporten ännu är ny och inte har så etablerade strukturer, dels eftersom hon var äldre när hon började.

– Jag har kvar min tränare från friidrotten men har en lite ny infallsvinkel. Vi testar det vi själva vill göra, inte nödvändigtvis vad alla andra gör.

Mika Söderström började tävla redan i lågstadiet och har lång erfarenhet. Den tar hon med sig in i cyklingen.

– Jag har lärt mig när det är för mycket och när jag kan mig själv pusha längre. Man ligger hela tiden nära gränsen när man tränar mycket.

Konstigt och bekvämt

Ofta är det smidigt att kunna tävla hemifrån. Men ibland kan det var svårt att hänga med mentalt när hon givit allt i ett lopp och allt ändå är som vanligt hemma i lägenheten i Bällsta.

– När jag cyklat VM hemma 2023 kom jag sexa. Sen gick jag av cykeln och tänkte ”vad händer nu, jag ska väl äta något och sen gå och sova”. Det är konstigt, men också ganska bekvämt. Jag kan göra alla mina vanliga rutiner under dagen och sedan tävla i ett jättestort race på kvällen.

VIDEO: Se cyklisten Mika tävla från sitt vardagsrum

Forskar om hjärnskador

Namn: Mika Söderström

Ålder: 25 år

Bor: Lägenhet i Bällsta

Gör: Tävlar i e-cykling och landsvägscykling. Doktorand på KTH. Avhandlingsämnet är djup hjärnstimulering för att behandla neurologiska sjukdomar som Parkinsons.

Bakgrund: Fyrfaldig svensk juniormästare i löpning 2016, EM-femma samma år. Svensk mästare 2024 i både e-cykling och landsvägscykling.

Aktuell: Deltar i SM i e-cykling som äger rum i Borås den 7 februari. Tävlingen direktsänds på SVT.

Källa: Mika Söderström

LouiseKristoffersson
08-550 551 19

Senaste nyheterna

Anton Frondell längst bort i vitt på Djurgårdens träning inför match mot Vimmerby.

Anton Frondell längst bort i vitt på Djurgårdens träning inför match mot Vimmerby.

Angie Gray

Är det här en skymt av nästa svenska NHL-stjärna?

Nyheter

17-årige Anton Frondell har fått sitt genombrott i Djurgården ✔ Tippas gå tidigt i sommarens draft till NHL

✔ Har svaret på när Dif går upp i SHL.

Carl-Fredrik Wincent, biträdande rektor, Inger Lilienberg, verksamhetschef och Knut Nygaard, rektor, är alla stolta över verksamheten som formats på en väldigt kort tid, berättar de.

Carl-Fredrik Wincent, biträdande rektor, Inger Lilienberg, verksamhetschef och Knut Nygaard, rektor, är alla stolta över verksamheten som formats på en väldigt kort tid, berättar de.

Emma Löf Hagström

Kista har fått nytt komvux – stadens andra på decennier

Nyheter

Snart nästan 1 000 elever – "Vi håller på att bygga ett hus tillsammans", säger rektorn

Stefan sätter etiketter på flaskorna i en låda med Rotebro Pale Ale som han strax ska köra ut med till Systembolaget i Rotebro.

Stefan sätter etiketter på flaskorna i en låda med Rotebro Pale Ale som han strax ska köra ut med till Systembolaget i Rotebro.

Stefan Källstigen

Lokal bryggare kör gärna gårdsförsäljning i garaget

Nyheter

Regeringsförslag om lättnader ✔ I sommar kan det bli möjligt att köpa Rotebro Pale Ale och Helenelunds Lager direkt på Sollentuna Bryggeri

Beskedet: Knarkboden vid skolgården ska rivas

Tone Harridsleff, rektor på Lugnets skola, vid boden i fråga.

Tone Harridsleff, rektor på Lugnets skola, vid boden i fråga.

Pekka Pääkkö

20250201064415
20250131095138
2025-02-01
06:44

En bod vid en skola och förskola i Hammarby sjöstad har blivit tillhåll för ljusskygga aktiviteter. Flera röster har höjts för att den ska rivas snarast möjligt.

– Det handlar om barn och medarbetares säkerhet, säger Therese Lindström (M).

Varken Lugnets skola eller Pysslingens förskola använder boden, som står intill båda deras skolgårdar där barnen leker. I boden har det hittats kanyler och piller, vilket Mitt i nyligen skrev om.

I månader har skolornas ledning försökt få den riven, men stött på patrull. Fastighetsägaren Sisab tycker att kostnaden för det – 220 000 kronor – ska delas mellan Sisab, skolan och förskolan eftersom det inte går att slå fast vem boden tillhör.

Prislappen för skolan och förskolan skulle landa på på ungefär 60 000 kronor. Det har de vägrat att betala med hänvisning till att det är pengar som ska läggas på undervisning, samt att boden inte är deras.

Therese Lindström (M), ledamot Södermalms stadsdelsnämnd.

Therese Lindström (M), ledamot Södermalms stadsdelsnämnd.

Johan Hjelmstrand

"Måste ta ansvar"

Under tiden dialogen pågår står boden kvar. Efter att Mitt i skrivit om saken har röster höjts för att den borde rivas snarast möjligt.

– Socialdemokraterna måste ta ansvar att få bort knarkboden på skolgården, inte fastna i byråkrati och processer om vem som ska göra vad. Det handlar om barn och medarbetares säkerhet, säger Therese Lindström (M) ledamot Södermalms stadsdelsnämnd.

Hon förväntar sig att de ser till att boden är borta inom några dagar.

– Det handlar ytterst om sjöstadsbornas trygghet. Föräldrar som lämnar sina barn på förskolan ska kunna förvänta sig att barnen befinner sig på en trygg plats.

"Byråkratiskt krångel ska inte komma i vägen för barns och medarbetares trygghet," säger Emilia Bjuggren (S), skolborgarråd i Stockholms stad.

"Byråkratiskt krångel ska inte komma i vägen för barns och medarbetares trygghet," säger Emilia Bjuggren (S), skolborgarråd i Stockholms stad.

Liselotte van der Meijs

Ska rivas snarast

Uppmärksamheten kring borden verkar ha gett effekt. Från majoritetshåll är beskedet att byråkratin inte ska stå i vägen.

Därför har det beslutats att Sisab ska riva boden så snart som möjligt och i ett första skede ta kostnaden för det.

– Eftersom det fortfarande finns en del frågetecken kring ägandeskapet av boden kommer det sedan att behöva redas ut hur kostnaden ska fördelas mellan Pysslingen, Lugnets skola och Sisab – men viktigast nu är att boden rivs, skriver skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

Från Mitt i:s Facebook

Varför inte bara börja använda boden? Sätt in fönster och dörrar. Betydligt billigare...

Hur kan det kosta SÅ mycket att riva en bod? Tror jag sjuklig pensionärstant kan göra jobbet med lite bensin och tändstickor och sedan städa upp efteråt.

Skänk boden till Brandförsvarets utbildningar som övningsexempel.

50 000 kr river jag den för, plus moms.

Källa: Facebook

VictorMalmcrona
08-550 550 57