Notan för benbrott och andra akuta skador orsakade av halkan uppskattades inom Region Stockholm till 116 miljoner kronor förra vintern.

Moderaterna i regionen kräver enligt Dagens Nyheter att Stockholms stad ska ta sin del av kostnaden.

– Att halkbekämpningen och snöröjningen är bristfällig i Stockholms stad är känt sedan tidigare. När vi ser den enorma kostnadsbilden och vet hur läget varit på akutsjukhusen så måste regionen reagera, säger oppositionsregionrådet Axel Conradi (M) till DN.

Nobbas av Stadshuset

Men varken Stockholms trafikborgarråd Lars Strömgren (MP) eller oppositionsborgarrådet Christofer Fjellner (M) tycker förslaget är någon bra idé.

Lars Strömgren framhåller att staden gör sitt allra bästa med snöröjningen och att uppgiften är "otroligt komplex", inte minst beroende på de täta temperaturväxligarna upp och ner kring nollan.

Hur kostnadsfördelningen skulle räknas ut är inte heller klarlagt i M-utspelet.

– Just nu är jag mer mån om att stockholmarna inte ska halka än vem som betalar, säger Christofer Fjellner (M) till Dagens Nyheter.

Så många har hamnat på akuten på grund av halkan

Trottoarerna har varit förrädiskt hala under januaris inledning och många fotgängare har fått ta sig till akuten med frakturer och andra skador. Men fullt så illa som i fjol är det inte, visar siffror från länets akutsjukhus.

Trycket på akutmottagningarna har varit högt de senaste dagarna som en följd av den svåra halkan som rått på trottoarer och gångbanor.

En ortoped på Södersjukhuset har uppmanat medborgarna att hålla sig hemma om de inte är absolut tvungna att gå ut, enligt P4 Stockholm.

Mitt i har bett Region Stockholm ta fram siffror över hur många som uppsökt länets akutsjukhus med skador efter "fall i samma plan i samband med is och snö", som den vårdtekniska termen lyder.

Totalt handlar det om 170 fall under perioden 1-8 januari. Störst tryck har det varit på Södersjukhuset, som haft 54 nybesök inom den kategorin. Danderyd har tagit emot 42 och Karolinska har haft 27 fall.

Fler nyheter från ditt område – prenumerera på Mitt i:s nyhetsbrev Kvarteret!

Värre förra året

Men årets januarihalka är inte unik. Förra året var det betydligt fler som hamnade på akuten med halkskador under samma period – med totalt 245 under 2025 års inledning, hela 44 procent fler än i år.

Men det finns likheter. Både 2024 och 2025 är det nyårsdagen som varit värst, med 48 inkomna fall i år, jämfört med 59 fall förra året.

Lägst antal fall var det tisdagen den 7 januari i år, då bara sex personer uppsökte akuten med halkskador.

Halkbekämpar dygnet runt

Malinda Flodman, kommunikatör på Stockholms trafikkontor, understryker att halkbekämpningen pågår dygnet runt och oavsett vardag eller helg eller röda dagar.

– Inga av de gång- eller cykelbanor som ska sopsaltas har lämnats utan åtgärd vad jag känner till, säger hon.

Det som har ställt till det på senaste tiden är just att temperaturen pendlat mellan plus och minus samtidigt som det finns snö, slask och is på marken, framåller Malinda Flodman. Det som smälter och rinner ut över gångbanorna den ena dagen fryser till is några timmar senare.

– Det gör att vi måste fortsätta halkbekämpa kontinuerligt och lägga ut nytt grus och mer salt för att det ska ha effekt, säger hon.

Halkskador på länets akutsjukhus

Antal inkomna fall rubricerade som "fall i samma plan i samband med is och snö" den 1-8 januari 2025 (med 2024 års motsvarande siffra inom parentes).

Karolinska Universitetsjukhuset 27 (38)

S:t Görans Sjukhus 39 (81)

Danderyds Sjukhus 42 (45)

Södersjukhuset 54 (60)

S:t Eriks ögonsjukhus 0 (1)

Södertälje Sjukhus 6 (17)

Norrtälje Sjukhus 2 (3)

Totalt 170 (245)

Källa: Region Stockholm

Halkan skickar hundratals stockholmare till akutmottagningarna med brutna hand- och fotleder. Men även om det är illa nu så var det ännu värre i fjol.

Halkan skickar hundratals stockholmare till akutmottagningarna med brutna hand- och fotleder. Men även om det är illa nu så var det ännu värre i fjol.

Mostphotos

Så många har hamnat på akuten på grund av halkan

Förrädiskt på trottoarerna ✔ Högt tryck på mottagningarna ✔ Stor skillnad mot förra året

Halkan är här – så mycket ökade benbrotten 2023

Förra årets novemberhalka ledde till en stor ökning av antalet benbrott i länet. "Bristfällig snöröjning", hävdar Kristdemokraterna och skyller på det politiska styret i Stockholm. Men antalet sopsaltade trottoarer har ökat och blir i år fler än någonsin.

Med den första snön kommer också debatten om hur snöröjningen sköts. Kristdemokraterna i Region Stockholm har begärt fram siffror som visar hur antalet halkskador sköt i höjden förra vintern.

I november 2023 var antalet besök i öppenvården, där patienten ramlat i samband med snö och is, 70 procent högre än året innan. Vårdens kostnader för halkskadorna steg med 81 procent. Samma tendens syns om man jämför övriga vintermånader.

– Antalet benbrott ökade kraftigt, vilket pressade våra akutmottagningar och gjorde att många äldre inte vågade gå ut på de isiga trottoarerna. En sådan vinter får vi inte uppleva igen, säger Carl-Johan Schiller (KD), oppositionsregionråd i Region Stockholm.

"Dags att vårda trottoarerna"

Han lägger skulden på det politiska styret i Stockholm och poängterar att en höftfraktur kan kosta uppåt 150 000 kronor och ge livslånga konsekvenser för den skadade.

– Det är dags att vårda stadens trottoarer lika mycket som cykelbanorna, säger Carl-Johan Schiller, och syftar på en kritik som funnits under flera år mot att cyklister prioriteras framför gående när halkan sätter in.

I Stockholms stad vill KD skjuta till 5 miljoner extra för snöröjning i nästa års budget.

– Ska man våga ta sig till sin lokala träffpunkt, vännerna eller ens handla mat måste snöröjningen fungera. Politiken i Stadshuset måste se hur risken för halka och brist på kollektivtrafik påverkar de äldre. Därför vill vi se en ambitionshöjning från de som har den politiska makten, säger Nike Örbrink, gruppledare för KD i Stockholms stad.

SE KARTAN: Här sopsaltar Stockholms stad

MP: Oseriös kritik

Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd i Stockholm, tycker att KD:s kritik är oseriös.

– KD drar i själva verket ner på trafiknämndens driftkostnader med 180 miljoner, vilket skulle innebära en massiv minskning av bland annat snöröjningen, säger han.

Detta håller KD inte alls med om, utan menar att de sparar in pengarna på minskad byråkrati och bättre avtal.

När det gäller sopsaltning på stadens gångbanor – som är det effektivaste sättet att få bort halkan – har ambitionsnivån höjts under en följd av år, enligt Malinda Flodman, presskommunikatör på trafikkontoret.

– När vi började med sopsaltning användes det först på cykelbanor. Men under minst fem år har vi gradvis ökat sopsaltningen även av gångbanor, säger Malinda Flodman.

Fler nyheter från ditt område – prenumerera på Mitt i:s nyhetsbrev Kvarteret!

Skulle kunna bli mer

I vinter sopsaltas ca 23 mil gångbanor, jämfört med ca 26 mil cykelbanor. Sammanlagt cirka en mil gångbanor är nya för säsongen.

– Det som begränsar kan vara att gångbanorna är för smala, branta eller ojämna, eller att det finns träd som gör det svårt att komma fram med sopsaltningen, säger Malinda Flodman.

Eftersom sopsaltningen också kostar mer blir det i slutändan en kostnadsfråga. På bakgator med mindre trafik används fortfarande traditionell plogning och sandning.

– Men det finns troligen en hel del gångbanor som inte sopsaltas i dag som vi skulle kunna sopsalta, säger Malinda Flodman.

Många äldre vågade inte gå ut.

Så snöröjer Stockholms stad

Sopsaltning ersätter i allt högre grad den tidigare plogningen och sandningen ger halkfritt underlag ner till minus 8 grader.

De gångbanor som sopsaltas är framför allt sådana där det rör sig mycket människor, som i anslutning till kollektivtrafik, och där det går lätt att sopsalta gång- och cykelbanor samtidigt.

Kriteriet för att starta snöröjningen på trottoarer och cykelbanor är 1-1,5 cm blötsnö/modd eller 2-3 cm lös snö.

En karta över hur staden prioriterar snöröjning på trafikleder och övrigt vägnät finns här.

Källa: Stockholms stad, trafikkontoret

Ökning av antalet benbrott

Antal besök i öppenvården registrerade som "Fall i samma plan i samband med is och snö" i hela Region Stockholm.

November 2023: 363 (214 fall året innan)

December 2023: 1198 (741 fall året innan)

Januari 2024: 1 880 fall (1009 fall året innan)

Källa: Region Stockholm/Kristdemokraterna

Benbrotten ökar: Här är trottoarerna som halksäkras i år

KD-kritiken: Äldre vågade inte gå ut förra vintern ✔ 23 mil gångbanor ✔ Pengar avgör