Arbetet med att färdigställa kommunens badplatser är i full gång. Bryggor som tagits upp över vintern ska i vattnet igen, stränderna ska städas och soptunnor samt grillplatser ska placeras ut och iordningställas. Men det blir inte några större investeringar i år.

– Vi har under de senaste fyra åren investerat rätt mycket i våra badplatser där vi har köpt nya bryggor och gjort nya grillplatser. Det kommer vi inte göra i år utan vi tycker att vi har kommit hyfsat ikapp i det nu, säger Tapani Röyttä, bad- och simhallschef i Sigtuna kommun.

Fritidsbanken besöker

Under förra året satsade kommunen mycket på Sjudargårdsbadet. Där finns i dag en stor brygga som togs i bruk inför badpremiären 2023. Även på Munkholmen finns det en ny brygga sedan två år tillbaka.

Kommunen har fått önskemål om att placera ut foodtrucks och glasskiosker likt den som fanns på Steningebadet förra året men det är inget som är färdigt än. Där höll även Fritidsbanken till och lånade ut sportutrustning som passar vid badstränder.

I dagsläger planerar Fritidsbanken för att vara på Steningebadet under vecka 26.

– Sedan spontanbesöker vi på olika platser lite efter och vind. Under vecka 24 och 25 är vi också på Midgårdsbadet, säger Ola Holmberg som är platsansvarig på Fritidsbanken i Märsta.

Kommunen har satt upp rep längs stranden på Sjudagårdsbadet i Sigtuna för att försvåra för kanadagässen att ta sig upp på land.

Kommunen har satt upp rep längs stranden på Sjudagårdsbadet i Sigtuna för att försvåra för kanadagässen att ta sig upp på land.

Stefan Källstigen

Kanadagäss ett problem

Ett återkommande problem är när Kanadagäss intar badplatserna. Det är ett svårt arbete att försöka få bort dem.

– Det här är ett problem för oss men det är inte unikt bara för oss. Vi har provat lite olika sätt för att få bort dem men det är svårt. Vi hamnar också i ett dåligt läge när folk matar dem, jag önskar att de inte gjorde det, säger Tapani Röyttä.

Kommunen har samarbete med skyddsjägare som provat att skämma bort dem genom att skjuta men efter en liten stund kommer gässen tillbaka ändå.

– Det som fungerat bäst är när vi har haft en lina vid stranden men den är svår att ha under säsong då det är risk för att folk snubblar på den och gör sig illa. Men vi har haft den i början av säsongen när gässen kommer och ska ta sig upp på land. Får man undan dem så de inte etablerar sig brukar det bli mindre av dem under säsongen, säger Tapani Röyttä.

I början av juni kommer vattentemperaturen att mätas på de fyra olika baden som publiceras på kommunens hemsida på fredagar.

Tapani Röyttä, bad- och simhallschef i Sigtuna kommun.

Tapani Röyttä, bad- och simhallschef i Sigtuna kommun.

Privat