Den svävande pendelbåten Nova är tillbaka efter vinteruppehåll. Bärplansbåten, som går mellan Tappström och Klara Mälarstrand, är ett pilotprojekt som drog i gång under hösten.

Den 15 april börjar båten köra igen och ska trafikera sträckan fram till 31 juli.

– Vi ser verkligen fram emot den kommande testperioden. Det är många som har längtat efter att Nova ska komma i sjön igen, säger Michaela Haga (C), ordförande i Region Stockholms sjötrafikutskott.

Första månaden ska båten gå tisdag till söndag, som i höstas. Från och med mitten av maj utökas turlistan till alla dagar i veckan, vilket blir totalt 35 turer i veckan.

Michaela Haga berättar att redan nu, efter den första testperioden mellan den 29 oktober och den 15 december, har både tids- och klimatvinster kunnat konstateras. Turen tar 30 minuter i stället för 45, som för de ordinarie pendelbåtarna utan hållplatsstopp, och koldioxidutsläppen per person och kilometer beräknas vara 23 gram.

Stor potential för Mälaröbor

De vanliga båtarnas genomsnittliga utsläpp per person och kilometer ligger på 439 gram. Totalt är det en minskning av utsläpp på 95 procent.

– Det är väldigt positiva resultat vi ser både för att minska klimatpåverkan, men också för minskade restider för att kunna leverera en ännu mer attraktiv kollektivtrafik, säger Michaela Haga.

Michaela Haga (C) är ordförande för sjötrafikutskottet i Region Stockholm.

Michaela Haga (C) är ordförande för sjötrafikutskottet i Region Stockholm.

Centerpartiet Stockholmsregionen

Det är många som har längtat efter att Nova ska komma i sjön igen.

Framför allt ser hon en potential för Mälaröborna, med den trafiksituation som är vardag för alla som pendlar till och från öarna.

– Vi vet redan i dag hur uppskattade de befintliga fartygen är för den här linjen. För vissa resor är restiden en jätteviktig fråga och då kan den här typen av trafik, där man möjliggör snabbare resor, vara ett gott alternativ.

Intresset för den ”flygande” båten har varit stort. I snitt har höstens turer haft en beläggning på nära 81 procent och inte bara stockholmare, utan resenärer från hela landet, har provåkt.

Utredning kommer i höst

De synpunkter som har kommit har främst handlat om att man inte lyckades få en plats på någon av turerna och önskemål om cykelplatser ombord.

Efter att testperioden är över ska projektet i sin helhet utvärderas. Allt från koldioxidutsläpp, svall, och energiförbrukning till resenärernas upplevelse ska tittas över och utredningen beräknas vara klar under slutet av hösten.

– Tanken med pilotprojektet är att förutom att lära oss mer om hur vi kan minska miljö- och klimatpåverkan för sjötrafiken, även vad vi kan använda det här fartyget till och hur det här kan passa in i vårt kollektivtrafiksystem, säger Michaela Haga.

Det var många som ville åka med den svävande pendelbåten Nova i höstas.

Det var många som ville åka med den svävande pendelbåten Nova i höstas.

Candela

Då båten körs som ett pilotprojekt gäller inte förseningsersättningen om en tur skulle ställas in. I stället hänvisar SL till linje 89:s andra fartyg som kör ordinarie turer på sträckan.