JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Nu bryts segregationen – för dem som har jobb

Kommentar: Därför är trygghetsfrågan fortfarande olöst

Nya kompisar. Azin Joof och Erika Malmsten blev vänner genom att ha barn på samma förskola i Barkarbystaden. ”Vi umgås ofta här på Stora torget”, säger Azin. Barnen heter Mousa, Tindra och Isa.
 Foto: Petter Beckman

Nya kompisar. Azin Joof och Erika Malmsten blev vänner genom att ha barn på samma förskola i Barkarbystaden. ”Vi umgås ofta här på Stora torget”, säger Azin. Barnen heter Mousa, Tindra och Isa. Foto: Petter Beckman

20210424115000
20210424115000
2021-04-24
11:50
2021-04-24 11:50

Gillar du att grannarna har bakgrund i andra länder samtidigt som alla har fast inkomst och drar åt samma håll? Då har du kommit rätt. De nybyggda jättestadsdelar som växer fram har blivit smältdeglar för den nya, mixade medelklassen.

I Barkarbystaden, Järvastaden och Ursvik suddas gamla vi- och dom-gränser ut. Samtidigt riskerar andra murar att växa sig högre, skriver Mitt i:s Petter Beckman i en kommentar.

Barkarbystaden, Stora Ursvik, Järvastaden, Riksten, Täby Park...

De nya jättestadsdelar som de senaste tio åren börjat växa fram på gamla flygfält och nedlagda militärområden en bit ut från citykärnan är på väg att ändra Stockholms sociala struktur.

Porttavlorna i Barkarbystaden och Stora Ursvik vittnar om bakgrunder i Mellanöstern, Afrika, Asien och Östeuropa, vid sidan av de namn – också ganska många – som klingar ursprungssvenskt.

Mindre segregerat

– Det är en ny trend vi sett de senaste åren. Nybyggnationen attraherar flera olika målgrupper, vilket leder till en större blandning och minskad segregation i de här delarna av stan, säger Fredrik Kullman, vd för mäklarfirman Bjurfors i Stockholm.

Daniella Georges är franchisetagare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Barkarbystaden, Järfälla, där 2 000 nya lägenheter i den första etappen blev inflyttningsklara runt 2015. Lyftkranar och enorma byggstängsel visar att det bara är början.

Social uppgradering

– Hit flyttar många in från Järva eller Järfälla, hårt arbetande personer som vill få en social uppgradering. Det är väldigt mångkulturellt, säger hon.

På Stora torget utanför Daniellas skyltfönster umgås kompisarna Erika Malmsten och Azin Joof, medan barnen Tindra, Mousa och Isa cyklar runt.

Erika är uppvuxen i Hässelby och Azin i Kista. De blev kompisar genom förskolan och hänger nu ofta tillsammans på eftermiddagarna.

"Inga frågetecken"

– Här är jättebra, det är som en egen liten stad. Allt finns här, barnen har nära till varandra och torget är en fin samlingsplats både sommar och vinter, säger Erika.

Daniella Georges säger att hon aldrig har hört någon säga något negativt om den etniska blandningen i Barkarbystaden.

– Nej, så länge folk sköter sig finns det inga frågetecken, tror jag. Det blir ju också så per automatik att den som inte vill bo i ett mångkulturellt område knappast kommer hit, tillägger hon.

Daniella köpte själv ett parhus i Stora Ursvik på andra sidan Järvafältet för tolv år sedan – även det ett mycket trivsamt område framhåller hon, med bra skolor, trevliga grannar och där barnens lekkamrater bor kvar år efter år.

"Viktigt följa normer"

– Jag gillar verkligen det mångkulturella, att ha utbyte av alla människor. Men då vill man också att det ska vara folk som har kämpat sig in i samhället, genom studier eller arbetslivet, säger Daniella Georges.

– För mig är det också viktigt att människor tar efter de normer och traditioner som finns i samhället, så att man får en gemensam syn. Sina egna seder får man ha i familjen, säger hon.

Hundra procent upp

Att bron till Rinkeby skulle sänka priserna i Stora Ursvik, som en mäklare hävdade härom veckan, är inte sant, menar Daniella.

– Det är bara smålägenheterna som är lite svårsålda för att man byggt för många av samma storlek. Allt annat ökar i värde, ganska rejält. Mitt eget hus har gått upp med hundra procent sen jag köpte det.

För mig är det också viktigt att människor tar efter de normer och traditioner som finns i samhället, så att man får en gemensam syn.

Om de som blir kvar, utan möjlighet att köpa, därmed får det ännu sämre – då kommer en bro till "andra sidan" fortfarande att ses som ett hot.

Samtidigt förstår hon den oro som många kan känna inför skjutningar och gängkriminalitet.

– Politikerna måste stifta bättre lagar som kan stoppa de kriminella. Vi måste få trygghet för alla, säger Daniella Georges.

"Plånboken avgör"

Fredrik Kullman, vd på Bjurfors, tror att de som har bäst ekonomi kommer att fortsätta söka sig till de tryggaste bostadsområdena och att segregationen därmed kommer att fortsätta öka. Utvecklingen är alltså dubbel.

– Vi håller på att få en mer blandad stad när det gäller mångkultur. Men det är vad du har i plånboken som avgör var du kan bo. Har du råd kommer du att vilja uppgradera dig. Så kommer det nog alltid att vara, säger Daniella Georges.

Vill vi mest av allt bo bland folk som liknar oss själva? När vi startade diskussionen med ett nedslag i Täby förra månaden blev många provocerade.

Att önska sig högutbildade och skötsamma grannar ”som kan betala för sig" – är det intolerant? Eller helt självklart?

Medelklassens flykt från socialt blandade områden är hur som helst den viktigaste faktorn som driver bostadssegregationen, framhåller bostadsforskare. När inkomstskillnaderna ökar växer också uppdelningen.

Blandningen är inte problemet

Men varför segregerar sig de som har råd? Måste det vara så?

Institutet för bostads- och urbanforskning i Uppsala har visat att en stor majoritet av stockholmare i alla samhällsklasser egentligen vill ha både social och etnisk blandning – bara det att tryggheten är viktigare.

Samma sak visade sig i Mitt i:s egen läsarundersökning. Det är inte mångfald eller blandning som folk har något emot. Det är otryggheten.

Det viktiga är "att människor beter sig bra mot varandra och tar ansvar” – inte var folk kommer ifrån, tyckte också 95 procent i mätningen.

Etnicitet blir icke-fråga

Här finns ett hopp. Om vi bara får ordning på tryggheten borde det bli lättare att få den blandade stad som de flesta säger sig vilja ha.

En slags lösning ser vi i de nybyggda stadsdelarna. Här suddas gamla vi- och dom-gränser ut. Unga familjer med vitt skilda bakgrunder formar något nytt tillsammans. Etnicitet blir en icke-fråga. Trygghetens stärks. För dem som kan betala.

Men om de som blir kvar, fastlåsta i de mest brottsdrabbade områdena utan möjlighet att köpa, därmed får det ännu sämre – då kommer andra murar att växa sig högre.

Då kommer en bro till "andra sidan", som i Stora Ursvik, fortfarande att ses som ett hot.

Läs tidigare delar!

I sex artiklar, med nedslag i bland annat Täby (länk här), Sundbyberg (länk här), Östberga (länk här) och Bagarmossen (länk här), har vi granskat hur våra bostadsval styr Stockholms sociala sammansättning. Artiklarna har väckt stort engagemang. Läs alla delarna på mitti.se/ettsthlm och diskutera på facebook: Mitt i Stockholm

Nya kompisar. Azin Joof och Erika Malmsten blev vänner genom att ha barn på samma förskola i Barkarbystaden. ”Vi umgås ofta här på Stora torget”, säger Azin. Barnen heter Mousa, Tindra och Isa.
 Foto: Petter Beckman

Nya kompisar. Azin Joof och Erika Malmsten blev vänner genom att ha barn på samma förskola i Barkarbystaden. ”Vi umgås ofta här på Stora torget”, säger Azin. Barnen heter Mousa, Tindra och Isa. Foto: Petter Beckman

Gillar mixen. ”Men man vill att det ska vara folk som kämpat sig in i samhället”, säger Daniella Georges.
 Foto: Petter Beckman

Gillar mixen. ”Men man vill att det ska vara folk som kämpat sig in i samhället”, säger Daniella Georges. Foto: Petter Beckman

Nybyggt. Runt 30 procent av lägenheterna i Barkarbystaden blir hyresrätter. En trea kostar cirka 12 000 kr i månaden.
 Foto: Petter Beckman

Nybyggt. Runt 30 procent av lägenheterna i Barkarbystaden blir hyresrätter. En trea kostar cirka 12 000 kr i månaden. Foto: Petter Beckman

Sammanlänkning. Daniella Georges anser inte att bron till Rinkeby ligger bakom prisfallet på smålägenheter i Stora Ursvik.
 Foto: Petter Beckman

Sammanlänkning. Daniella Georges anser inte att bron till Rinkeby ligger bakom prisfallet på smålägenheter i Stora Ursvik. Foto: Petter Beckman

Petter Beckman, projektledare för #EttSthlm

Petter Beckman, projektledare för #EttSthlm

Senaste nyheterna

press/kenneth olausson

Spektakulär fågel vid Angarnssjöängen

Nyheter

Didrik Vanhoenacker: "En superraritet"

Dubbdäcksförbudet har gällt på Fleminggatan sedan 2016.

Dubbdäcksförbudet har gällt på Fleminggatan sedan 2016.

Mostphotos

Så många struntar i dubbförbudet på Fleminggatan

Nyheter

Fortfarande ett problem – men dubbarna har blivit färre

Monica Törnqvist, Marie Hansson och Marie Scheiber med sina dagbarn samlade på Mulleplatsen en bit in i skogen på Järvafältet.

Monica Törnqvist, Marie Hansson och Marie Scheiber med sina dagbarn samlade på Mulleplatsen en bit in i skogen på Järvafältet.

Mikael Andersson

Vibys sista dagmammor i pension efter över 100 år

Nyheter

Slutet på en epok ✔ Ingen tar över när Vibys dagmammor går i pension ✔ "Vi är ett utdöende släkte"

Renoveringsboom: "Kan bli svårt att hitta hantverkare"

Snickaren Christoffer Windlert behöver inte gå sysslolös. Sedan regeringen gick ut med att rotavdraget ska höjas har företaget där han jobbar full fart på orderingången.

Snickaren Christoffer Windlert behöver inte gå sysslolös. Sedan regeringen gick ut med att rotavdraget ska höjas har företaget där han jobbar full fart på orderingången.

Petter Beckman

20250406071524
20250406075938
2025-04-06
07:15
2025-04-06 07:59

Ordertelefonerna går varma hos länets byggföretag efter regeringens besked om höjt rotavdrag. För den som vill få uteplatsen fixad innan semestern kan det bli tajt. Boka nu, är byggarnas råd.

Träspånet sprutar från snickaren Pontus Granströms sågklinga i den urblåsta fyrarummaren på Södermalm, där väggarna undan för undan byter skepnad.

För hans arbetsledare Karl Nyström på byggföretaget Dryft är det mer hektiskt än vanligt. Sedan den 21 mars, då regeringen meddelade att rotavdraget ska höjas till 50 procent, har orderingången ökat markant.

– Vi märkte av det direkt när rotbeskedet kom, en jättepeak i efterfrågan. Våren och sommaren har vi alltid högtryck, och det här läggs ovanpå det, säger han.

För den som vill ha arbeten utförda innan semestern gäller det att agera blixtsnabbt, menar flera branschföreträdare. Om det inte redan är för sent.

Sågspånen flyger när Pontuns Granström och Adam Schulzberg fixar nya väggar i lägenheten på Tavastgatan.

Sågspånen flyger när Pontuns Granström och Adam Schulzberg fixar nya väggar i lägenheten på Tavastgatan.

Petter Beckman

Har gått i konkurs

Eftersom hundratals byggföretag – särskilt i Stockholmsområdet – har gått i konkurs under det senaste årets konjukturdipp, blir konkurrensen extra stor om de byggare som finns kvar.

Det är framförallt mindre renoverings- och byggprojekt som påverkas, eftersom taket för maximalt avdrag – 50 000 kronor – ligger kvar.

– Men om det är många familjer som exempelvis vill ha sina uteplatser fixade före sommaren kan det bli problem, säger Johan Deremar, nationalekonom på organisationen byggföretagarna.

Många kommer märka att det blir svårare att få in offerter.

Adam Schultzberg, Christoffer Windlert och Pontus Granström får den urblåsta fyrarummaren att byta skepnad.

Adam Schultzberg, Christoffer Windlert och Pontus Granström får den urblåsta fyrarummaren att byta skepnad.

Petter Beckman

Daniel Lindgren, medgrundare på byggföretaget Dryft, håller med om att det kan uppstå en flaskhals. Fortfarande finns det tillräcklig med ledig kapacitet hos byggföretagen i Stockholm, menar han.

– Problemet är att de som står med ledig kapacitet inte är vana att marknadsföra sig mot privata konsumenter. De har tidigare främst jobbat mot andra företag och har inte hunnit ställa om. Så för privatkunderna blir det svårt att hitta dem, säger Daniel Lindgren.

Hinner inte få hjälp

Samtidigt har de byggföretag som riktar sig mot privatpersoner redan orderböckerna fulla.

– Mycket går via kontakter och rekommendationer. För oss är det ganska mycket ett självspelande piano. Men generellt skulle vår bransch behöva bli bättre på att göra sig tillgängliga, säger Daniel Lindgren.

Karl Nyström, byggledare på Dryft, märkte av ett rejält lyft i orderingången efter regeringens besked om rotavdraget.

Karl Nyström, byggledare på Dryft, märkte av ett rejält lyft i orderingången efter regeringens besked om rotavdraget.

Petter Beckman

Det är toppen att regeringen stimulerar efterfrågan, menar Karl Nyström i lägenheten på Södermalm.

– Men många kommer nog märka att det blir svårare att få in offerter. Och svårare att hitta någon som hinner hjälpa till med projekteringen. Alla byggare är inte rustade för att ha sådana kontakter i förväg. När nu trycket ökar blir det mer "vi kommer om vi har tid", säger han.

Höjt rotavdrag – men inte för alla

Finansdepartementet föreslog den 21 mars att rotavdraget (renovering, ombyggnad och tillbyggnad) ska höjas från 30 till 50 procent av arbetskostnaden.

Det höjda avdraget gäller den 12 maj till 31 december 2025, och enbart arbeten som betalas efter den 11 maj.

Högsta möjliga avdrag blir oförändrat 50 000 kronor. Renoveringsprojekt som redan tidigare fick maxavdrag påverkas därmed inte.

Förslaget syftar till att stötta byggbranschen. Det är nu ute på snabbremiss och är tänkt att spikas senare i vår.

Källa: Regeringskansliet

Stockholm hårdast drabbat

Under 2024 gick drygt 2 000 byggföretag i konkurs i Sverige, varav 803 i Stockholmsområdet.

Stockholm har därmed drabbats hårdast i hela landet av den vikande byggkonjunkturen.

Ett bidragande skäl till detta är att många stockholmare passade på att renovera sina hus och lägenheter under pandemin. Efter pandemin la folk i stället sina pengar på annat, exempelvis resor.

Till det kom den kraftiga kostnadschocken 2023 som gjorde att färre hade råd med renoveringar. Ombyggnad av småhus föll med runt 16 procent mellan 2021 och 2024.

Ett sätt att hitta byggföretag är att leta på sajten schysstabyggare.se.

Källa: Byggföretagen

PetterBeckman
08-550 550 77