Tumba gymnasium började redan för två år sedan betala för studentmössorna till sina avgångselever och förra året portade skolans rektor studentföretagen från att marknadsföra sig på skolan.
Ett studentfirande i Sverige kostar ungefär 5 500 kronor per hushåll, enligt branschorganisationen Svensk Handel, men kan uppgå till så mycket som 17 000 kronor enligt intresseorganisationen Studentmottagning. Men för Botkyrkaeleverna blir det billigare.
I år känner sig Botkyrka kommun lite extra generösa mot studenterna och tar möss-trenden vidare till samtliga av kommunens gymnasieskolor: S:t Botvid, Skyttbrink, Tumba och Tullinge gymnasium.
Glädjande, tycker S:t Botvids-eleverna Edessa Ishtar Dag och Christ Daoud som båda tar studenten i sommar.
– Det är en jättefin upplevelse för oss elever. Mössorna kommer man bara använda en gång i livet som man betalar stora summor pengar för. Det hjälper också många elever, särskilt dem som inte har det så ekonomiskt stabilt i hemmet, säger Edessa Ishtar Dag som annars hade fått betala en bra bit över 3 000 kronor för sin mössa med alla tillval hon önskade göra.
– Lite samma här. Jag har äldre bröder som också har tagit studenten, och de behövde lägga mycket pengar på sina mössor. Att jag får det billigare gör att jag kan lägga pengar på annat, fyller Christ Daoud i.
Elever avstod utspring
Botkyrka blir första kommun i landet som betalar för samtliga elevers studentmössor.
Det har tidigare varit upp till varje rektor på skolorna att besluta om de ska följa i Tumbas fotspår och betala för elevernas mössor. Så varför har S:t Botvid inte gjort det tidigare?
– Vi har velat göra det länge, men det är först nu det blev möjligt att finansiera det från centralt håll för alla gymnasieskolorna och då har jag varit mån om att vi ska hänga på det. Men det är klart att det har varit en kostnadsfråga, och att vi har fått hjälp med det i år är suveränt, säger S:t Botvidsgymnasiets rektor Karin Eiderbrant.
Plånboken ska inte få styra
Totalt får 800 elever en på förhand designad mössa betald av kommunen. De som hellre väljer att beställa en på egen hand kan fortfarande göra det, men får då betala för den själv. Om alla 800 elever väljer att få sin mössa betald av kommunen skulle det kosta 450 000 kronor.
– Det är en stor kostnad som uppstår i samband med studenten och om vi har möjlighet att bidra i det lilla till att den här upplevelsen blir något positivt så är det rätt väg att gå. Studenten är en upplevelse för alla att känna gemenskap och den högtidliga känslan som studenten är och ska vara, oavsett förutsättningar, säger Peter Bergström, gymnasiechef vid Botkyrka kommun.
Redan på Tumba gymnasium såg gymnasiechef Peter Bergström (t.h.) att genom att stå för studentmössan skapar det ett slags engagemang hos eleverna. De kunde titta på mössorna tillsammans och det byggde en gemensam längtan till studenten, resonerar han. Här bredvid S:t Botvidsgymnasiets rektor Karin Eiderbrant.
Martin Svensson
Det är långt ifrån alla som gör det. Det vittnar skolans fältassistent George Eliya om. Han har sett flera avgångsklasser under sex år springa ut genom skolans portar en sista gång – och flera elever som blivit kvar. Avstått från det klassiska utspringet.
– Massa saker som händer under studenten är accepterat att välja bort. Som flak, middag och skiva. Men utspringet är inte det och det känns som att man måste ha mössan för att kunna springa ut. Antingen springer du ut med mössa eller så springer du inte ut alls och jag har varit med om elever som inte kommer på själva utspringet. Det, tror jag, kan vara för att det kostar så mycket, säger han.
Hoppas att det sprider sig
Edessa Ishtar Dag och Christ Daoud var först tveksamma till att välja kommunens mössa. Men när de såg att de fick basmössan, en sten, sina namn ingraverade och ett band så var det perfekt. Nästan.
– Det var det viktigaste. Men jag gjorde några tillval. Jag la in min flagga, assyriska, och bytte färg på bandet. Det landade på 700 kronor, säger Edessa Ishtar Dag.
Nu hoppas både hon och Christ Daoud att även elever utanför Botkyrka ska kunna få gratis studentmössor.
– Det är inte bara Botkyrka som borde få ta del av detta. Det finns Botkyrkaelever på andra skolor utanför kommunen och det skulle även hjälpa elever på andra skolor. Plånboken ska inte få styra, säger Christ Daoud.