Det är en strålande sommardag, men bara ett fåtal odlare är på sina lotter. Kathrine Hultman Eriksson, ordförande i Beatebergs jordlottsförening, visar in på sin lott.
– Här är mitt älskade växthus, här har jag en vinranka, dadlar och minikiwi.
Hon har odlat här sedan föreningen bildades på 1970-talet. Vi träffar henne och Gunnar Lundblad, som varit medlem i 20 år. Föreningen har 130 medlemmar.
– Många är här både på morgon och kväll. Odlingen är en del, men det är också mycket att man pratar och umgås, säger Gunnar Lundblad.
Men den här säsongen blir det annorlunda. Dagen före midsommarafton utfärdade kommunen odlingsförbud sedan en undersökning visade att det finns PFAS (se faktaruta) i jorden. Det var ett chockartat besked för många odlare.
– Det är en sorg. När man har varit här i så många år och knutit kontakter och jobbat hårt för föreningen. Vi är som en familj, säger Kathrine Hultman Eriksson.
Gunnar Lundblad och Kathrine Hultman Eriksson har odlat på kolonilotterna i många år. "Jag och min fru har gett bort grönsaker till barn och barnbarn och känt oss tryggare med det än att köpa det som är importerat och besprutat. Och vi brukar lasta bakluckan full med grönsaker och åka upp till min släkt i norr", säger Gunnar.
Pernilla Fagerström
Brandstation intill
Tidigare i våras uppmärksammade en odlare kommunen på att det legat en brandstation intill koloniområdet mellan 1983 och 1996, och undrade om man provtagit marken.
– Då tog vi prover och det visade sig att det fanns PFAS i marken. Det är låga halter, men det finns ändå där, säger Mats Hermansson, samhällsbyggnadsdirektör.
Kommunen tog 17 prover. Nuvarande riktvärde ligger på 3 mikrogram per kilo jord. I ett prov överskreds riktvärdet, där låg det på 5,7 mikrogram.
– Det finns förslag på mycket strängare riktvärden som ligger på 0,25 mikrogram. Det överskrider vi på 15 av de 17 proverna.
Snart är det skördetid på kolonilotterna. Men kommunen avråder från att äta grönsakerna i väntan på ytterligare provsvar.
Pernilla Fagerström
Fler prover ska tas
Kommunen ska nu ta prover djupare ner i jorden och i grönsaker som odlats för att se hur mycket av ämnet som de har tagit upp. De avråder från att äta grönsakerna i väntan på provsvaren. Senare kommer man även att ta prover i Magelungen.
2019 tittade kommunen på området i samband med projektet Entré Skogås. Då lyftes det att det funnits en brandstation intill kolonierna. Trots det gjordes ingen undersökning förrän en medlem tog upp frågan med kommunen i våras.
Varför har inte kommunen kontrollerat det här tidigare?
– 2019 gjorde man bedömningen att det var liten sannolikhet att det skulle finnas PFAS i marken. Så på tårna som vi är när det gäller PFAS i dag var man inte då.
Mats Hermansson beklagar att det blivit så här.
– Den här odlingssäsongen är förstörd. Det vi tittat på nu är alternativa platser för föreningen. Det finns olika scenarion; hittar vi bara PFAS väldigt ytligt kanske man kan sanera marken utan allt för stora åtgärder. Annars får vi hitta en ny plats, säger Mats Hermansson.
Kathrine Hultman Eriksson tycker att föreningen nu har en bra dialog med kommunen. Men det finns en ilska bland medlemmarna kring varför man inte har kontrollerat jorden tidigare. Vissa är oroliga över att de gett bort grönsaker till barn och barnbarn.
– Nu hoppas vi att man hittar en ny plats där vi kan odla. Det här är så mycket mer, det är en samlingsplats för olika sorters människor och nationaliteter och det ger så mycket social samvaro, säger Kathrine Hultman Eriksson.