Fastighetskontoret håller hårt i slantarna. Inget av de anbud som lämnades in för att bygga om Farsta brandstation var billigt nog, menade de. Nu ska en ny anbudsförfrågan skickas ut.

Hur mycket som skiljde i kronor mellan anbuden och det staden är villig att betala får Mitt i inget svar på – fastighetskontoret hänvisar till sekretess. Av samma anledning vill de inte säga hur många anbud de fick in.

Vad är det som talar för att ni ska få ett tillräckligt lågt anbud nästa gång?

– Det återstår väl att se om vi kan få in ett anbud som fungerar med det vi efterfrågar, säger Caroline Berg, kommunikatör på fastighetskontoret.

I det nya förfrågningsunderlaget har projektet bantats något. Den tillfälliga station som ska byggas upp på innergården blir mindre än vad som först var tänkt.

– Antalet bodar blir färre och tältet för brandbilarna blir mindre, säger Caroline Berg.

Bättre arbetsmiljö och snabbare utryckning

Hela projektet, som skulle ha dragit i gång efter sommaren, beräknas bli sex månader försenat på grund av den nya upphandlingen.

Förlorarna är brandmännen, som tvingas vänta ännu längre på det lyft av arbetsmiljön som ombyggnaden ska ge.

Farsta brandstation från 1956 ska byggas om men byggstarten dröjer.

Farsta brandstation från 1956 ska byggas om men byggstarten dröjer.

Christian Lärk

Bland annat planeras ett nytt utrymme för att ta hand om kontaminerade arbetskläder och utrustning efter släckinsatser. Stationen ska också få könsneutrala omklädningsrum vilket saknas i dag.

Genom att en större del av verksamheten samlas på markplan, ska dessutom utryckningstiderna kortas ner.

Vad säger ni till brandmännen i Farsta som tvingas vänta på en bättre arbetsmiljö?

– Eftersom vi har ett tätt samarbete med brandförsvaret vet vi att de har förståelse för att processen med upphandlingen kan ta tid, men att vi alla är måna om att stationen ska renoveras så snart det går, säger Caroline Berg.

Samtidigt konstaterar fastighetskontoret i sina egna dokument att en försening utgör en risk, på grund av stationens höga ålder: ”Om projektet förskjuts i tid riskeras brandstationens funktion”.

Hur gick tankarna i avvägningen mellan kostnad och försening?

– Den avvägning vi har gjort är att vi vill se till att hålla budgeten. Vi har tagit det här beslutet i dialog med brandförsvaret.

”Har förståelse”

Anställda på brandstationen som Mitt i har sökt vill inte kommentera saken. Björn Westerdahl, kommunikationschef på Storstockholms brandförsvar, säger så här om förseningen:

– Vi ser fram emot att få vår station renoverad så fort som möjligt. Samtidigt har vi förståelse för den process som ligger till grund för ombyggnaden och att saker kan ta tid.