Ekerö kommuns öppna verksamhet för personer med funktionsnedsättning och psykisk ohälsa Solrosen stängde i samband med pandemin 2020, först i mars och sedan igen i november, när smittspridningen åter steg.

Men verksamheten öppnade aldrig igen i sin dåvarande form. December 2021 öppnade i stället Helios.

Syftet, som det formulerades i kommunens årsredovisning från 2021, var "att minska ensamhet och att stötta arbetet med ökad självständighet. Samnyttjande av lokaler och personal ger även förbättrad resurseffektivitet."

Men nu är besökare oroade att även Helios ska stänga. Den 12 september 2024 pausades nämligen verksamheten på obestämd tid.

Protester

I ett mejl till Ekerö kommun, tillsammans med en protestlista med totalt 23 namnunderskrifter, skriver en person:

"På Helios kan man lägga sin egen situation åt sidan och bara vara, ex spela kort, spela spel, umgås och fika. Helt kravlöst och utan måsten. Det har varit (är) en trevlig och trygg plats för många som är mycket uppskattad."

Verksamheten lockar fler och fler och har blivit en trygg plats för många hemmasittare och personer med psykisk ohälsa, menar skribenten.

"Det är en liten lokal där det inte funnits utrymme för aktiviteter så som målning, musik mm, som det var på Solrosen. Men har ändå varit en viktig plats att träffas på", skriver hen.

Jennifer Holm, som är verksamhetschef för funktionshinderområdet i kommunen, håller med om det.

– Vi delar helt den bilden. Det är en viktig mötesplats, säger hon.

Försvinner inte

Att verksamheten nu pausas betyder inte att den ska försvinna, menar Jennifer Holm.

– Medarbetaren som varit ansvarig för verksamheten har gått vidare internt inom kommunen och nu behöver vi rekrytera en ny person. Under den rekryteringsprocessen behöver vi pausa verksamheten, det är ingenting annat som har hänt, säger hon.

I samband med rekryteringen kommer verksamheten också ses över.

– Vi tror att vi kan bredda verksamheten så att vi nå ännu fler. Det är därför vi pausar, så att vi vet vilken kompenent vi behöver rekrytera.

Ännu har kommunen inget besked på när rekryteringsprocessen beräknas vara klar och Helios kan öppna igen. Det beror bland annat på om rekryteringen kan ske internt.

Under tiden Helios är stängd hänvisar kommunen till kyrkans mötesplatser och till seniorliv, som är kommunens verksamhet för äldre.