Det var ovanligt många poliser på Skönviksvägen i Stureby kvällen den 30 maj och i Bagarmossen 4 juni.
Anders Östvall knappar in koden till ett av alla trapphus de besökte. David Norell hänger på med det lilla flygbladet de överlämnar vid samtalen eller lägger i brevinkastet där ingen öppnar.
Anders Björklund
Anders Björklund
Våld och övergrepp
Globenpolisen fortsätter i år sin kampanj Sommarfrid som går ut på att förebygga mot brott i nära relation. Det handlar om partnermisshandel, barnmisshandel, sexuella övergrepp och andra brott som ofta sker innanför det som ska vara hemmets trygga väggar.
– Vi har fått in tips både vid och efter besöken. Vi kanske inte kan kliva in direkt, men ett tips kan också leda till en orosanmälan till socialtjänsten, som senare bli ett ärende hos polisen, säger Anders Östvall som är gruppchef på en avdelning för brott i nära relation.
Polisen vill att du ringer 112 om du hör eller ser något misstänkt. Om det inte är något pågående kan du också tipsa polisen.
"Kontakta hellre polisen gång för mycket än en gång för lite" säger kommunpolisen David Norell som håller i flygbladet vid sidan av Anders Östvall.
Anders Björklund
När Mitt i träffar Anders Östvall och och kommunpolisen har de hunnit med 10-12 stycken trappuppgångar kring Skönviksvägen. Det är en lång gata, men här finns några adresser som redan är på polisens radar. Antingen genom tidigare polisanmälningar eller genom händelserapporter. Men i år provar man också något nytt.
Fiskar i lugna vatten
Förra året låg fokuset helt på gator där det finns sedan tidigare kända adresser. I år går poliserna och deras volontärer även till vägar där de sedan tidigare inte fått några särskilda signaler om brott i nära relation.
Cirka 20 poliser och volontärer betade av ett stort antal hushåll i Stureby. För att folk skulle förstå vad som var på gång gjorde man också mikronutrop utanför tunnelbanestationen.
Anders Björklund
I Stureby gick de bland annat i villakvarter. Här ligger bostäderna inte vägg i vägg. Arbetet kommer att analyseras.
– Vi är nyfikna på platserna utan händelser. Beror det på den lägre upptäcktsrisken, någon annan anledning eller helt enkelt för att det inte händer något, säger David Norell.
Kommunpolisen Alvaro Torres skulle delta vid dörrknackningen i Bagarmossen.
Sacharias Källdén
Kommunpolisen Alvaro Torres som deltog i arbetet i Bagarmossen tänker att vissa kan dra sig för att ringa eller tipsa.
– Och i ett villaområde är det väldigt svårt för utomstående att höra något. Här är vi mer beroende av att närstående, kollegor och skola berättar, säger han.
Blev husrannsakan
Vid besöken händer det folk vill prata om andra brott.
– Vi får också tips i helt andra ärenden. Det är också värdefullt, liksom att möta människor i en oladdad situation, säger David Norell.
I ett trapphus i Bagarmossen förra sommaren kände polisen en misstänkt lukt i samband med dörrknackningen.
– Det slutade med en husrannsakan och anmälan om narkotikabrott, säger Anders Östvall.