I snitt 30 procent av pendelavgångarna har ställts in i veckan som gått. Tågoperatören MTR hänvisar till ovanligt många sjukskrivningar, uttag av uppskjuten semester och en generell brist på lokförare.

På tisdagen samlades 75 lokförare och tågvärdar från fem olika fackklubbar utanför Centralstationen för att framföra en annan bild.

LÄS OCKSÅ: Öppet brev till alla resenärer i pendeltågstrafiken

Många av de inställda avgångarna beror på att MTR har börjat avveckla tågvärdarna för att ersätta dem med kameror, menar fackklubbarna.

– Vi står här för att MTR inte lyssnar på oss. Vi har gång på gång försökt framföra att vi inte kan köra tågen på ett säkert sätt om vi inte har med tågvärdar ombord, säger Nils Westberg Ahlmark, en av lokförarna som ligger bakom kampanjen Rör inte min tågvärd, som samlat in nästan 12 000 namnunderskrifter.

LÄS OCKSÅ: Tamsons (M): Tågkaoset är det nya styrets fel

Inte redo att köra

Ett antal av lokförarna har den senaste veckan anmält till sina arbetsledare att de inte anser sig redo för att köra tågen enligt den nya principen, där de själva ska ta ansvar för säkerheten vid på- och avstigning via en dataskärm.

– Det var fruktansvärt dålig uppsikt och kändes väldigt stressande. Det är stor risk att passagerare kläms i dörrarna, säger Gunnar Nordvall, en av lokförarna som körde ett av de första tågen utan tågvärd i förra veckan och som anmält att han inte vill göra det igen.

INSTÄLLT. Kraftigt reducerad pendeltågstrafik.

INSTÄLLT. Kraftigt reducerad pendeltågstrafik.

Mostphotos

Olika syn på saken

MTR förnekar att avvecklingen av tågvärdarna har något med de inställda avgångarna att göra. De anser också att motståndet är på tillbakagång.

– Vi märker en stor skillnad hos våra lokförare som varit ute och kört enligt de nya rutinerna. Fler och fler börjar känna sig redo och har meddelat det, säger Niklas Ekström, presstalesperson på MTR.

Han understryker också att den nya arbetsmodellen kommer att "vara lika säker och trygg som innan". Vid behov åker instruktörer med för att hjälpa lokförarna att vänja sig vid den nya tekniken.

Nils Westberg Ahlmark, lokförare, menar att det är feltänkt.

– Det är inte i första hand tekniken som brister, utan att det inte går att få en ordentlig överblick över dörrarna, säger han.

Räknar med en förbättring

På tisdagen träffade MTR:s ledning trafiklandstingsrådet Anton Fendert (MP) för att ge sin förklaring till pendelkaoset. Fendert meddelar via sin pressekreterare:

"Jag har framfört till operatören att den här typen av planeringsmiss är helt oacceptabel. MTR får i dagsläget viten för inställd trafik och kommer att få det även framöver. Tar man sig an ett uppdrag så lovar man både resenärerna och SL att man ska leverera. Och det gör man bevisligen inte nu."

Missnöjd.Anton Fendert (MP), trafikregionråd

Missnöjd.Anton Fendert (MP), trafikregionråd

Petter Beckman

Från och med tisdagen ska regionens trafikförvaltning ha dagliga avstämningar med MTR för att hitta lösningar på den uppkomna situationen.

– Jag räknar med att vi kommer att se en förbättring, säger Anton Fendert (MP).

Nya kamerorna på pendeltågen lossnar

I höst skulle tågvärdarna på pendeltågen ersättas med kameror vid alla dörrpar, och av- och påstigning istället övervakas av lokföraren. Men det har uppstått problem med monteringen av kamerorna: De lossnar.

Kamerorna började monteras i maj. Men snart upptäcktes att de konsoler som kamerorna monteras på lossnar från vagnssidan.

Vad är det som har gått snett?

I samband med tester av tekniken upptäcktes att infästningen av kameror inte var tillräcklig. MTR valde då att pausa all installation tills leverantören av teknik och montering hade tagit fram en lösning som lever upp till de högt ställda kraven på säkerhet, svarar Niklas Ekström, kommunikationsansvarig vid MTR, i ett mejl.

Kör ändå

Det finns åtta fordon i drift med kameror. "Vi gör regelbundna och noggranna kontroller så att fordonen kan användas på ett säkert sätt. Dessa kontroller kommer att fortsätta tills fastsättningsmetoden på dessa fordon har bytts ut" skriver Niklas Ekström.

Men alla är inte trygga med det.

– Nej, det känns otäckt att en kamera skulle kunna lossna i hög hastighet, till exempel när vi kör snabbtåg förbi en perrong, säger Moa Friman, lokförare.

Ska spara pengar

Det var i juni 2021 som trafiknämnden beslutade att ersätta tågvärdarna med kameror. Investeringen i monitorer och kameror budgeterades till 293 miljoner kronor.

https://www.mitti.se/nyheter/sl-ersatter-fysiska-tagvardar-med-kameror/repufj!v9ByoE0Fdk85oZHgBw@dQ/

När allt är genomfört räknar de med att spara uppemot 150 miljoner kronor per år. MTR, som kör pendeltågen för regionens räkning, sparar in kostnader för de omkring 350 tågvärdarna, som dock ska erbjudas andra arbeten i företaget.

Inte populärt

Seko pendelklubben, som organiserar tågvärdarna, protesterade när beslutet togs. I en skrivelse till trafiknämnden anför de nu att miljoner slösas på ett kamerasystem "utan att först undersöka om kamerorna överhuvudtaget kan monteras på tågen".

De skriver också att beslutet orsakat "personalflykt, påtvingade omplaceringar, stress, oro, uppgivenhet och vantrivsel som resulterat i personalbrist och inställda tåg".

https://www.mitti.se/nyheter/tag-stalls-in-personal-saknas/repvhi!t5JZtya9P1pZbh6sAt4sg/

Många lokförare anser också att det är en säkerhetsrisk att arbeta ensamma på tågen.

– Det finns de som mår väldigt dåligt psykiskt av det här, säger Moa Friman.

Mobila team

SL menar å sin sida att de satsar på annan typ av säkerhet, som mobila team med utryckningsfordon, och stationspersonal som får vidareutbildning för att till exempel kunna hjälpa till vid en evakuering.

Enligt MTR är det oklart hur mycket projektet nu försenas, men de siktar på att kameror ska vara installerade på alla tåg sommaren 2023. Dock kommer de första tågen utan tågvärdar att börja rulla redan i år, uppger de.

S vill häva beslutet

Men det kan bli stopp i maskin, om Socialdemokraterna får bestämma.

– Det första vi gör är att riva upp det här beslutet om vi får majoritet efter valet. Det togs utan risk- och säkerhetsanalys, och nu står vi här med lokförare som är otrygga, funktionshindrade som får svårare att ta sig fram och sämre trygghet när man tar bort personal, säger oppositionsrådet Jens Sjöström.

Det känns otäckt att en kamera skulle kunna lossna

Många kameror

Pendeltågsflottan består av 129 fordon.

Alla dörrar får kameror, 24 per fordon.

Totalt är det 3 069 kameror som ska monteras.

Källa: Trafikförvaltningen

Lokförare säger upp sig i protest mot att tågvärdarna försvinner

Snart gör lokföraren Carina Byström sitt sista arbetspass på pendeln. Hon har sagt upp sig. Anledningen: Att tågvärdarna avskaffas. "Jag vill inte vara ensam ansvarig för ett fullsatt tåg"

Lokföraren Carina Byström står på perrongen på Stockholm city och väntar på att lösa av kollegan på pendeltåget mot Västerhaninge.

Prick klockan 14.21 ska det avgå.

Hon har inte så många arbetspass kvar hos MTR, som kör pendeltågen för SL:s räkning.

– Jag vill inte vara ensam ansvarig för 1 800 resenärer i ett fullsatt tåg, säger hon.

https://www.mitti.se/nyheter/nya-kamerorna-pa-pendeltagen-lossnar/repvhD!IIJWNn84XAGHsQtIllmuA/

De tågvärdar som finns på tågen idag ska ersättas med kameror vid dörrarna. Av- och påstigning övervakas av lokföraren via monitorer i hytten.

– Det är inte att övervaka dörrarna som är problemet, utan att man är ensam om något händer, säger hon.

Så nu är 25 år i förarhytten på Stockholms pendeltåg slut. Carina Byström kommer istället att köra fjärrtåg för ett annat tågbolag.

Brist på lokförare

Och det har inte varit svårt att hitta ett nytt jobb. Det råder brist på lokförare. Pensionsavgångar är en anledning. En annan att lokförarutbildningarna låg nere under pandemin.

Lokförare vittnar nu om att de beordras övertid och har svårt att få ta ledigt, på grund av personalbrist.

– Det är ett branschproblem, men när det gäller pendeltågen ligger vi relativt bra till, säger Carl Fredrik Johansson, presschef vid MTR.

Ökad stress

Men för Carina Byström är det säkerheten som avgjort, och stressen över att vara ensam om något händer.

Det kan vara allt ifrån en nedriven kontaktledning långt ute på linjen med ett tåg som blir stående i timmar, till sjukdomsfall och andra incidenter.

Långa tåg består av två fordon. Tågvärden befinner sig i den bakre vagnen och föraren i den främre. De kan då hantera de situationer som uppstår i var sin vagn, förklarar Carina Byström.

Farligt och otryggt

Om hon ska ta sig till den bakre vagnen måste hon ut på banvallen.

– Utan kontaktledning laddar fordonet ur, och man kan inte använda högtalarna för att informera resenärerna. Och de mobila team som de tänkt ska kunna komma till undsättning kan inte närma sig tåget en sådan gång.

Hon tycker att tryggheten både för henne, och för resenärerna, blir sämre. Till exempel har lokföraren inte möjlighet att hålla koll på de kameror som finns inne i tågen, för att upptäcka om det till exempel är stökigt, utan det är tågvärdarna som gör det och slår larm, berättar hon.

100 under utbildning

Sedan början av 2021 har MTR rekryterat runt 400 lokförare, främst till Mälartåg som numera körs av dem.

Men det behövs fler, och under hösten startar flera lokförarutbildningar för närmare 100 personer vid företaget.

Dock är det en del lokförare som även är handledare, som av säkerhetsskäl inte vill övningsköra med elever utan tågvärd ombord. Men kanske hamnar man inte i det läget.

Vid ett maktskifte i regionen kan beslutet att avskaffa tågvärdarna komma att rivas upp.

– Det hoppas jag verkligen, för mina kollegors skull, och resenärernas, säger Carina Byström.