Under onsdagskvällen och natten skakades Stockholm av fyra våldsdåd: Tre skottlossningar på tjugo minuter – en i Brandbergen och två i Farsta – samt en explosion i Tensta.

Polisen har gripit misstänkta i samtliga fall och bedömer att åtminstone skottlossningarna i Farsta hör ihop.

– Det kan finnas fler personer att gripa efter nattens händelser, säger Tobias Lövström, kommenderingschef för särskilda händelsen Frigg.

Trots den senaste veckans dåd är det för tidigt att kalla utvecklingen en ny våldsvåg, enligt Lövström.

”Allvarliga händelser varje dygn i Stockholm”

– Det sker allvarliga händelser varje dygn i Stockholm. Vissa dygn är det fler än andra. Det får absolut inte vara så, men det har blivit normalt. Det har gått för kort tid för att prata om en ny våldsvåg, säger Lövström.

Enligt Lövström har gängkrigen i Stockholm fortfarande sin grund i den ursprungliga konflikten mellan Foxtrotnätverket och Dalennätverket.

– Konflikten har polariserat stora delar av Sverige utifrån hur många andra nätverk agerar. Det finns konflikthärdar i Stockholm där vi jobbar extra mycket, säger Lövström utan att vilja vara mer detaljerad.

 Tobias Lövström.

Tobias Lövström.

Minna Ridderstolpe

Särskilda händelsen avslutas

Under Operationen Frigg har polisen i Stockholm fått förstärkning från resten av Sverige i form av poliser i yttre tjänst och utredare.

Polisens ambition är att insatsen ska övergå i ordinarie verksamhet runt nyår.

– Vi har poliser som kommer hit hela tiden och jobbar, och kommer fortsätta ha det, säger Tobias Lövström.