September har varit en av de blodigaste månaderna hittills i våldsvågen. Utvecklingen har fortsatt i oktober: På måndagsmorgonen orsakade explosioner stor förödelse på adresser i Huddinge respektive Hässelby villastad.
Nu meddelar polisen att de har inlett en så kallad NSH, nationell särskild händelse, rapporterar SVT.
– Det som har varit regionalt har nu blivit en nationell särskild händelse mot alla skjutningar och sprängningar. Vi arbetar just nu med att organisera oss i den här nya kontexten, säger polismästare Per Engström till SVT.
Samordning med försvaret
Förhoppningen är bättre samordning när polisen växlar upp från den regionala särskilda händelsen ”Operation Frank”. Arbetet kommer framförallt att handla om att fördela och samordna, även med andra myndigheter som Försvarsmakten.
Beslutet om att en inleda en NSH fattades av Nationella operativa avdelningen, NOA, för några dagar sedan.
Polisen ökar närvaron: "Blåar ner orterna"
Barn söker upp gängen för att få mörda, säger Rikspolischefen under en presskonferens på fredagen. Nu vrider man upp kraftsamlingen ytterligare.
Under fredagen höll Rikspolischefen Anders Thornberg en presskonferens med anledning av den senaste tidens eskalerande våld i Sverige.
– Det är inte en gräns som har passerats. Det är flera. Det är ett allvarligt hot mot säkerheten och tryggheten i landet. Läget är mycket allvarligt.
Under presskonferens deltog också Johan Olsson, chef för Noa, Nationella operativa avdelningen. Han berättade om den uppväxling som man nu gör för att ytterligare sätta press på gängen.
Ny lag
Det handlar om ännu fler poliser där de grövsta brotten sker.
Man ska också avsätta stora resurser för att öka informationsinhämtning med hjälp av den nya lagstiftningen som träder i kraft på söndag, som handlar om "preventiv lagstiftning".
Polisen ska också föra en intensiv dialog med socialtjänsten i brottsutsatta kommuner. Speciellt för att kunna arbeta utanför kontorstid.
– Vi ser att de flesta omhändertagandena sker kvälls- och nattetid, sa Johan Olsson.
Anders Thornberg tryckte på allvaret i situationen, men lyfte också det arbete som görs.
– Vi har 300 häktade för grova vapenbrott bara i år. Varje vecka förhindrar vi mord, sprängningar och tar narkotika och vapen. Jag brukar säga att vi blåar ner de här orterna.
Viktiga kompetenser
Försvarsmaktens möjligheter att hjälpa till har diskuterats under veckan och under presskonferensen menade Anders Thornberg att han tycker att ett sådant samarbete är viktigt.
– Militären kan göra bevakningsuppdrag och hjälpa oss med logistik. Men de har också kompetenser som är viktiga. Vi har brist på analytiker och IT-forensiker, det kan vi nu låna från försvarsmakten. Det handlar inte om att sätta in försvarsmakten i rena operativa insatser, det ska polisen göra. Men det handlar om att frigöra polisiär arbetskraft.
Vi har 300 häktade för grova vapenbrott bara i år.
Rikspolischefen Anders Thornberg beskriver läget som mycket allvarligt. Bild från ett tidigare tillfälle.
Jens Kassnert
Polisen ökar närvaron: ”Vi blåar ner de här orterna”
Tre häktade efter dödsskjutning i Jordbro
På söndagen häktades tre personer misstänkta för inblandning i dödsskjutningen i Jordbro i onsdags. Två av dem har kopplingar till den adress i Hässelby där det inträffade en explosion i natt.
Det var strax innan midnatt i onsdags kväll som en man sköts till döds och ytterligare en skadades i Jordbro centrum. Redan dagen därpå anhölls fyra personer och ytterligare två greps i samband med händelsen.
På söndagen häktades tre av de misstänkta i ärendet. En 22-årig man och en 21-årig kvinna har kopplingar till den adress i Hässelby där det inträffade en explosion på måndagsmorgonen. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för mord och kvinnan är på sannolika skäl häktad för medhjälp till mord.
Utöver dem är en 18-årig man på sannolika skäl häktad för medhjälp till mord. Även han har kopplingar till Hässelby. Alla tre förnekar brott.
Kammaråklagare Åsa Valter vill i dagsläget inte kommentera vad misstankarna mot de tre grundar sig på eller om de har kopplingar till gängkriminalitet.
– Det är något som polisen utreder i nuläget, säger hon.
Man utreder även om de två som sköts var tilltänkta måltavlor eller inte.
De andra tre personerna som tidigare varit anhållna i ärendet har släppts efter att misstankarna har försvagats, dock finns misstankar fortfarande kvar.
Strax efter skottlossningen körde en bil in i ett radhus i Jordbro. Polisen har tidigare meddelat att det finns ett samband mellan skjutningen och bilkraschen.
– Det finns en misstanke om grov skadegörelse men det är ingen som är frihetsberövad på grund av det i dagsläget. Brottsrubriceringen kan komma att ändras där, säger Åsa Valter.
Sent förra onsdagen sköts en man till döds i Jordbro och ytterligar en person skadades.
Angie Gray