Omsättningen för second hand-marknaden har ökat kraftigt de senaste åren. Erikshjälpen, Myrorna och Stockholms Stadsmission sålde varor för närmare en miljard kronor i fjol enligt statistik som SVT tagit del av.
Men enligt Anders Olsson, pastor i Södertörnkyrkan, går inte ekonomin ihop för deras second hand affär på Patron Perhs väg i Huddinge.
– Verksamheten byggde mycket på att människor hjälpte till frivilligt men vi har inte den typen av hjälp längre. Många äldre volontärer försvann under pandemin och sen kom de inte tillbaka. Vi har sedan dess haft personer som varit anställda men det går inte ihop ekonomiskt.
Tanken med butiken har varit att kunna skänka överskottet till humanitär hjälp.
– Nu har vi inte kunnat skänka något utan butiken kostar i stället pengar, då faller idén med den, säger Anders Olsson.
Pia Wahlstedt Ortega och Anders Olsson klappar igen butiken den 31 maj.
Jennie Krook
Social samlingspunkt
Affären är populär. Flera kunder som Mitt i pratar med berättar att de kommer dit nästan varje vecka. Kirsti Okafur som staplat några fynd på sin rullator säger att affären till skillnad mot många andra ställen fortfarande har ganska låga priser.
– Det finns en kristlig tanke här att det som skänks ska hjälpa andra, säger hon.
Pia Wahlstedt Ortega som varit butikschef sedan 2013 kommer att sakna sitt jobb.
Under sina år hon haft sammanlagt 500 personer under sig. Just nu har kyrkan sju anställda, några på deltid. Men även åtta personer som arbetstränar och 16 stycken som gör samhällstjänst.
– Det här är en fantastisk verksamhet, en social samlingspunkt. Många av våra kunder kommer ner bara för att hälsa och prata ibland, säger Pia Wahlstedt Ortega.
Roger Johansson är i butiken för första gången men han kom dit med en stammis. Olivia Sundbäck är här ofta och hade helst sett att butiken inte lade ner.
Jennie Krook
Idéer för lokalen
Anders Olsson tror att affären kommer bli saknad bland sin trogna kundkrets.
– Det är en sorg för oss som församling. Men allting har en början och ett slut, det finns en smärta i allt som förändras, det är jättetråkigt.
Samtidigt har han andra idéer för vad kyrkan eventuellt kan använda lokalerna till framöver.
– Det finns ett stort behov av familjevård och satsningar på barn och ungdomar i området där vi vill vara med och bidra. Lokalen skulle kunna användas för kultur- och fritidssatsningar för ungdomar, kanske en studio eller ett ställe där man kan jobba med musikuttryck. Men planerna är än så länge bara i drömstadiet.
Åke Lundqvist brukar komma till butiken en gång i veckan. För honom betyder butiken vänskap och han tycker mycket om att komma hit och prata med folk.
Jennie Krook