Grannstöd Spånga-Tensta, som ideellt bilpatrullerar flera bostadsområden i par om två och två, har fått pyspunka.

Förslaget: Kör era egna bilar

Järva stadsdelsförvaltning har inte lyckats förlänga avtalet med den grannstödsbil som man ombesörjt grannstödet med till 2024.

– Stadsdelsförvaltningen vill att vi börjar köra våra egna bilar mot betalning, men det har våra medlemmar tydligt sagt nej till, säger Grannstöd Spånga-Tenstas ordförande Birgitta Wallner.

Varför säger ni nej?

– Dels har vi inga egna bilar tillgängliga, dels blir det orimligt mycket administration för oss. Så tyvärr. Vi tvingas pausa verksamheten tills vidare.

Staden försöker hitta lösningar

Carina Cronwall, tillförordnad stabschef på Järva stadsdelsförvaltning, beklagar att komplikationer uppstått när det gäller grannstödsbilen.

– Men vi har inte "gjort slut" med föreningen, vi tänker fortsätta försöka hitta lösningar framåt och kanske blir det ett annat besked under 2024, säger Carina Cronwall.

Ni föreslår att grannstödet ska köra i sina privata bilar, krävs det inte dekaler på bilen?

– Det finns självhäftande dekaler man kan sätta på sin bil.

Även under pandemin fick patrulleringarna i Grannstöd Spånga-Tensta parkeras – trängseln i bilen gjorde det riskfyllt för många att patrullera.

Intresset sviktar

Efter pandemin har nya hinder stått i vägen. Intresset bland det 40-tal medlemmar som finns sviktar och samarbetet med polisen har tappat fart.

– Järvapolisen hade vi daglig kontakt med förr, de gav oss uppdrag. Men vår nuvarande poliskontakt kan bara träffas en gång i halvåret. Vi kan inte ringa, bara mejla poliskontakten. Och det kan ta en-två veckor innan vi får återkoppling. Vi känner oss helt menlösa, säger Birgitta Wallner.

Vem bestämmer vart ni ska åka då?

– Ingen, längre. Vi är 12–15 aktiva förare som åker ut i bostadsområdena och bara samlar information internt i gruppen. Vi har fått beskedet att ringa 114 14 om vi måste komma i kontakt med polisen.

Saknar stöd

Birgitta Wallner förstår att Järvapolisen har andra verksamheter att prioritera högre just nu.

– Men vi hoppas de förstår att vi behöver både deras och stadsdelsförvaltningens stöd. Annars vet vi inte om vi överlever.

Tycker ni att ni gör skillnad?

– Jag tycker absolut det. Vi står för ett viktigt brottsförebyggande arbete.

Brigitta Wallner, ordförande Grannstöd Spånga-Tensta.

Brigitta Wallner, ordförande Grannstöd Spånga-Tensta.

Privat

Våldsvåg och pandemi har påverkat

Kommunpolisen Johanna Cajander medger att våldsvågen och pandemin slagit ut mycket av grannstödet i Järva, men hon hävdar att man försöker jobba så gott man kan med det.

– Personer på Järvapolisen som varit ansvariga har lämnat och hårda prioriteringar görs. Vi ser dock en stor vinning med eldsjälarna i grannstödet, även om man kanske inte känner så, säger Cajander.