I slutet av förra året beslutade Skolinspektionen att stänga Cordobaskolan i Akalla, efter uppgifter om att elever riskerade att radikaliseras och utsättas för icke-demokratiska värderingar.
Beslutet baserades på utlåtanden från Säkerhetspolisen, Säpo, som Skolinspektionen själv efterfrågat.
Säpo gjorde sin bedömning mot bakgrund av uppgifter om att personer kopplade till skolan, antingen som anställda, ägare eller med uppdrag i styrelsen, hade stått i kontakt med våldsbejakande islamister, enligt beslutet från Skolinspektionen.
Vilka personer det rörde sig om, hur kontakten sett ut framgick dock inte, eftersom uppgifterna var baserade på känslig underrättelseinformation.
Utlåtandet räckte dock som anledning att dra in tillstånden för ALM Education, bolaget bakom skolan, som huvudman. I samband med jullovet stängdes skolan, vilket drabbade omkring 500 elever. Samtidigt överklagade ALM Education beslutet.
"Fruktansvärt"
På måndagen den 22 april kom domen i förvaltningsrätten i Stockholm: Det var fel av Skolinspektionen att stänga skolan.
Rätten biföll överklagan, och upphävde beslutet.
– Det här är första gången jag gråtit sedan den här mardrömmen drog i gång. Vi fick rätt på alla punkter – Skolinspektionen har saknat tillräckliga skäl att stänga ner vår skola, säger Ulla Parkkinen, vd vid ALM Education.
Hon säger att hon är glad att skolan fått upprättelse, men menar att det är "fruktansvärt" att en statlig myndighet kunnat fatta ett så stort beslut med så snabb och omfattande effekt på enligt henne felaktiga grunder.
För vaga yttranden
Säpos yttranden har varit för vaga enligt rätten, och man pekar på att det inte gjorts någon precisering av vilka personer i ägar- och ledningskretsen som ska ha haft kontakt med extremister, när i tid, i vilket sammanhang samt på vilket sätt kontakten riskerat att drabba elever.
Man påpekar även att det var Skolinspektionen själva som efterfrågat ett utlåtande från Säpo, och att Säpo inte själva tagit initiativ för att larma om risker eller missförhållanden.
– Vi bor och verkar i Järva – ett område som har problem med bland annat våldsbejakande extremism. Självklart kan det finnas radikala människor som någon av oss på skolan stått i kontakt med på något sätt, men vi vet inte vilka, inte hur, säger Ulla Parkkinen.
Ulla Parkkinen, vd för Cordobaskolan.
Privat
Godkänd tillsyn
I domen pekar rätten även på en tillsyn som Skolinspektionen gjorde på Cordobaskolan innan utlåtandet från Säpo kom.
Tillsynen visade att undervisningen var saklig, allsidig och vilade på vetenskaplig grund, att den var icke-konfessionell samt att den bedrevs i enlighet med läroplanens värdegrund.
Några uppgifter om att det skulle råda missförhållanden inom Cordobaskolan framkom inte då, något rätten också tog i beaktande i sin dom.
Ulla Parkkinen är visserligen lättad över beslutet och det som framkommer i domen, men menar att allt som hänt fått förödande konsekvenser för många inblandade.
Förutom att 500 elever har fått byta skola har flera pedagoger förlorat sina jobb och har svårt att få nya eftersom de stämplats som terrorister, berättar hon.
Att stänga en så pass stor skola i ett område som Järva kan dessutom medföra andra slags konsekvenser, menar hon.
– Det rubbar tilliten till rättsstaten, politiker, myndigheter. Det spär på en tro om att man inte är accepterad i det svenska samhället om man har ett annat namn, bakgrund eller religion.
"Måste ta ställning"
På Skolinspektionen har man inte hunnit ta ställning till domen än.
– Vi fick domen i går och måste gå igenom den först. Sedan kommer vi ta ställning till den. Vi har möjlighet att överklaga den inom tre veckor, och vi måste göra en bedömning av det hela. Det är allt jag kan säga i nuläget, säger Anna Bergqvist, enhetschef.
Säpo vill inte heller kommentera beslutet vidare.
"Beslutet om att stänga verksamheten i aktuellt ärende har fattats av Skolinspektionen, och Säkerhetspolisen har inga synpunkter på den rättsliga processen kring en annan myndighets beslut", skriver pressekreterare Fredrik Hultgren-Friberg i ett mejl.